Най-големият холдинг в държавата с приходи от 22 млрд. лв.

...
Най-големият холдинг в държавата с приходи от 22 млрд. лв.
Коментари Харесай

Двама директори по-малко в Българския енергиен холдинг

Най-големият холдинг в страната с доходи от 22 милиарда лева за предходната година - Българския енергиен холдинг (БЕХ) е минус два шефа. Ангел Янков и някогашният длъжностен министър на енергетиката Андрей Живков са отстранени от постовете си на шефове през понижаване на борда от 7 на 5 индивида.Промените са направени от новия министър на енергетиката Румен Радев и са предстоящи, защото при ново държавно управление постоянно държавната енергетика претърпява рокади в управителните си фактори.

Най-големият холдинг в страната с доходи от 22 милиарда лева за предходната година - Българския енергиен холдинг (БЕХ) е минус два шефа. Ангел Янков и някогашният длъжностен министър на енергетиката Андрей Живков са отстранени от постовете си на шефове през понижаване на борда от 7 на 5 индивида.

Промените са направени от новия министър на енергетиката Румен Радев и са предстоящи, защото при ново държавно управление постоянно държавната енергетика претърпява рокади в управителните си фактори.

Според информация на " Капитал ", идваща от бранша, измененията не се дължат на политически пристрастия на министъра, а са предизвикани от желанието за продажба на оборудването на АЕЦ " Белене " на Украйна и осъществяването на нужните оценки, с цел да се реализира договорката.

До момента Живков, дружно с Иван Андреев, бяха двамата настоящи изпълнителни-директори на БЕХ. Андреев, който беше назначен преди години от ГЕРБ, остава на поста си.
Реклама Истинските промени
Промените в най-голямото енергийно държавно сдружение са нормална процедура през последните няколко години. Бордът непрекъснато се мени от 5 на 7 и назад на 5 души, като единствената цел е да се вкарват " свои " хора и да се придобие болшинство. През 2021 година покачването на броя членове в борда на шефовете стана по гледище на самия Андрей Живков, когато той беше длъжностен министър. В следствие той беше назначен за шеф в БЕХ месеци откакто спря да бъде министър от новия длъжностен по това време Росен Хирстов. беше съмнителна.

Другият отхвърлен шеф - Ангел Янков, беше назначен в БЕХ от някогашния министър на енергетиката в кабинета на четворната коалиция Александър Николов. Той влезе в енергийния холдинг през март 2022 година, откакто преди този момент беше в борда на плановата компания за газовата връзка с Гърция - " Ай Си Джи Би ".

По принцип измененията са разумни, защото е естествена процедура министърът да назначава доверени хора до сегашната власт на най-важните постове в бранша. Те също по този начин демонстрират, че има някакъв консенсус за ръководството на държавната енергетика сред двете ръководещи обединения - " Продължаваме промяната- Демократична България " и " ГЕРБ ". До момента подобен нямаше и тематиката единствено пораждаше.

Според информация на " Капитал " обаче за измененията има и друга причина и са свързани с площадката на АЕЦ " Белене " и оборудването там. В момента текат договарянията за продажба на оборудването на Украйна и заинтригуваните страни са доста. Търговете за техническата оценка на оборудването се провеждат от БЕХ и е доста значимо ръководителите на държавното дружество да са наясно с плана и да го движат.
Реклама
Един от новите заместник-министри на енергетиката Николай Николов е апетитен за основната фикура, организираща договорката и направените промени в БЕХ.

Не е изключено след месеци бордът още веднъж да бъде повишен, с цел да бъдат назначени доверени на сегашната власт мениджъри.
Свързани публикации Горещините покачиха производството и износа на електрическа енергия през юли 7 август 2023, 07:00 Седмични вести за енергетика: Големите промени в пазара на ток; Как соларите изпревариха АЕЦ-а 6 август 2023, 07:54
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР