Най-големите рискове пред енергетиката са прекъсване на доставките не само

...
Най-големите рискове пред енергетиката са прекъсване на доставките не само
Коментари Харесай

Енергиен експерт: В дългосрочен план българската енергетика не може да работи без руски газ

Най-големите опасности пред енергетиката са спиране на доставките освен на газ, само че и на нефт, нуклеарно гориво и от там сигурността на всички типове доставки, които засягат продоволствието. По-малко от 8% е зависимостта на съветските доставки от Русия, само че за разлика от тях Европа е подвластна е над 40% подвластна от съветски енергийни източници, само че това не пречи да се търсят други разновидности и източници.

За благополучие България работи интензивно по диверсификацията през годините. Имаме опция, стига да има снабдители, да се снабдим с газ. Това съобщи енергийният специалист и някогашен изпълнителен шеф на Български енергиен холдинг Валентин Николов впо телевизия Bulgaria On Air.

" За две години напред имаме ресурс от нуклеарно гориво. Потреблението на газ (битовото) е доста малко - към 5% от общото, тъй че България няма да получи такова разтърсване във връзка с дефицит. "

Според Николов в кратковременен проект българската енергетика може да работи без съветски газ. Най-големият потребител на газ е " Топлофикация София ", която може да мине на нефтени ресурси като сурогат. Имаме доставки на азербайджанска газ, въпреки и не в огромни количества. " Не можем да сменяем съветската газ с азерска обаче ", съобщи той.

В дълготраен проект обаче, надали ще се оправим без съветски газ.

" Експертите споделят, че в случай че спрат тези 40% към Европа, даже всичките LNG терминали бъдат натоварени на оптималната мощ, няма по какъв начин да се заменят количествата и ще останат 20%, които няма от къде да дойдат, тъй че ще се получи голям недостиг и цените ще скочат ".

" В дълготраен проект би трябвало да се търсят други възможности - водопровод Иран, Азербайджан и Израел и LNG терминали.

Петрол и цените на горивата

По думите на специалиста логистиката и застраховката на товарите, която е неведнъж повишена поради войната, основава огромни компликации за износа на нефт и зърно в Русия, тъй като всеки един транспортен съд може да бъде подложен на обстрел и потопяване.

" В момента Лукойл си извършва отговорностите и не страдаме от липса на гориво ", разяснява той.

Ядреното гориво

" По съглашения, които имаме в Европейски Съюз, имаме отговорности да съхраняваме нуклеарно гориво, задоволително за една година. Ние сега имаме за две години, като може да нямаме доставки и АЕЦ Козлодуй отново да работи ", разяснява той.

Ще има проблем с логистиката със свежото нуклеарно гориво, което се докарва с кораби в последно време, а заради възбраните в този момент, евентуално ще има нарушаване в логистиката.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР