Най-големите пазари на облигации в света преживяват пореден спад, тъй

...
Най-големите пазари на облигации в света преживяват пореден спад, тъй
Коментари Харесай

Какво се случва с държавните облигации и защо това е важно за пазарите

Най-големите пазари на облигации в света претърпяват следващ спад, защото настава нова епоха на по-високи лихвени проценти за по-дълъг интервал от време.

На пазара на държавни скъпи бумаги на Съединени американски щати, който е в основата на международната финансова система, написа в собствен разбор Reuters, доходността на 10-годишните облигации се покачва до 16-годишен връх. В Германия те доближават най-високата си стойност от дълговата рецесия в еврозоната през 2011 година насам. Дори в Япония, където формалните лихвени проценти към момента са под 0%, доходността на облигациите се връща на равнищата от 2013 година

Тъй като разноските по държавните заеми въздействат върху всичко - от лихвите по ипотеките за притежателите на жилища до лихвите по заемите за предприятията, има доста аргументи за безпокойствие.

Информационната организация показва за какво държавните облигации са от голяма важност и какво се случва на този пазар.

1. Защо доходността на облигациите в международен мащаб се покачва?

Пазарите от ден на ден разчитат на това, че лихвените проценти ще останат високи. При нараснала инфлация, изключваща цените на храните и силата, и устойчива стопанска система на Съединени американски щати централните банки се опълчват на залозите за понижаване на лихвените проценти.

Трейдърите чакат Фед да понижи лихвите единствено до 4,7% от 5,25%-5,50% сега, спрямо упования за 4,3% в края на август. Това ускорява терзанията по отношение на фискалните вероятности след понижаването на рейтинга на Съединени американски щати от Fitch през август поради високите равнища на недостига.

Миналата седмица мощно задлъжнялата Италия пък покачва целевия си недостиг. По-високите дефицити значат повече продажби на облигации, тъкмо както централните банки се освобождават от големите си наличия, тъй че доходността на по-дългосрочните облигации се покачва, защото вложителите изискват повече обезщетения.

Много вложители също по този начин залагат, че доходността на облигациите ще се намали, а те са извънредно чувствителни към придвижвания в противоположна посока, споделят анализаторите.

2. Докъде може да стигне разпродажбата?

Данните в Съединени американски щати остават устойчиви, като оптимистично изследване на индустриалния бранш от понеделник още веднъж покачва доходността на съкровищните облигации. Това не е изненада и анализаторите не изключват повишаване на доходността на 10-годишните съкровищни облигации до 5%, от сегашните 4,7%. Когато доходността на дадена облигация се увеличи, цената ѝ спада.

Икономиката на Европа обаче се утежнява, тъй че продажбите тук би трябвало да са по-ограничени, защото облигациите нормално се показват по-добре, когато стопанската система отслабва, а множеството огромни централни банки дават сигнал, че са завършили с повишението на лихвените проценти.

Десетгодишната рентабилност на Германия, която е 2,9%, скоро може да доближи 3% - още един значим стадий, като се има поради, че при започване на 2022 година доходността е под 0%.

3. Защо това е от голяма важност и би трябвало ли да се тревожим?

Доходността на 10-годишните държавни скъпи бумаги на Съединени американски щати се покачва до 230-годишната си междинна стойност за първи път от 2007 година насам, демонстрират данни на Deutsche Bank, наблягайки предизвикването на приспособяването към по-високи лихвени проценти.

Доходността на облигациите дефинира разноските за финансиране на държавните управления, тъй че колкото по-дълго тя остава висока, толкоз повече се отразява на лихвените разноски, които страните заплащат. Това е неприятна вест, защото потребностите на държавните управления от финансиране остават високи. В Европа забавянето на стопанските системи ще ограничи степента, в която държавните управления могат да понижат фискалната поддръжка.

Но по-високата рентабилност е добре пристигнала за централните банки, вършейки част от работата им вместо тях, защото покачва пазарните разноски по заемите.

4. Какво значи това за международните пазари?

Ефектът е необятен, показва Reuters и изброява:

„ Първо, повишението на доходността основава предпоставки за трета поредна година на загуби по международните държавни облигации. Това вреди на вложителите, които от дълго време залагат на поврат. Що се отнася до акциите, повишаването на доходността на облигациите стартира да изтегля пари от оживените пазари. Индексът S&P 500 е понижен с към 7,5% от повече от едногодишния връх, доближат през юли “.

Фокусът може да се върне към банките, огромни притежатели на държавни облигации, които са натрупали неосъществени загуби - риск, който се появи на радара след банкрута на Silicon Valley Bank през март.

" Разпродажбата на облигации ще окаже мощно влияние върху банките, които държат дълготрайни държавни скъпи бумаги ", разяснява Махмуд Прадан, началник на отдел " Макро " в капиталовия институт Amundi. " Колкото по-дълго се задържи тази наклонност, толкоз повече браншове ще засегне. "

По-високата рентабилност в Съединени американски щати значи и все по-силен $, който оказва напън върху други валути, изключително върху японската йена.

5. Трябва ли разрастващите се пазари да се тормозят?

Краткият отговор на осведомителната организация е „ да “. Нарастващата световна рентабилност ускорява натиска върху разрастващите се пазари, изключително върху по-рисковите стопански системи с по-висока рентабилност.

Според JPMorgan спомагателната рентабилност, която държавните управления с рейтинг " junk " заплащат по дълга си в твърда валута в допълнение към сигурните американски държавни скъпи бумаги, се е повишила до над 800 базисни пункта, което е с над 70 базисни пункта повече от най-ниската стойност от 1 август.

" Засилването на описа за по-високите лихви за по-дълго време, дружно с повишението на цените на петрола, беше и главният мотор зад силата на щатския $ ", изяснява Андреа Кигуел, началник на отдел " Валутни и макростратегии за стопанските системи на Централна и Източна Европа " в Barclays.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР