Съперниците на Тръмп през 2024 г. предлагат смесени реакции на обвинителния акт в Джорджия

...
Най-големите критици на Доналд Тръмп в републиканското президентско състезание през
Коментари Харесай

Най-големите критици на Доналд Тръмп в републиканското президентско състезание през 2024 г. предложиха смесени реакции във вторник на обвинението срещу бившия президент от голямото жури на Джорджия.

Тръмп остава непокорен пред лицето на новите обвинения срещу него и 18 други, произтичащи от усилията им да отменят поражението му на изборите през 2020 г. Сега той е изправен пред четири отделни обвинения по същото време, когато се кандидатира за президент като фаворит за номинацията на Републиканската партия.

Двама съперници твърдяха, че обвиненията, пред които е изправен Тръмп в окръг Фултън, са подобни на обвиненията за намеса в избори, повдигнати от федералния специален прокурор Джак Смит във Вашингтон, и казаха, че федералният случай трябва да има предимство.

Ето какво казват опонентите на Републиканската партия на Тръмп за 2024 г. относно последното обвинение:

Бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи

Кристи каза пред Fox News, че се чувства „неудобно“ от това, което смята за „ненужно“ обвинение от областния прокурор на окръг Фултън Фани Уилис.

„Мисля, че това поведение по същество е покрито от федералното обвинение“, каза той. „Щях да имам по-малък проблем с това, ако тя реши: „Добре, няма да повдигна обвинение на Доналд Тръмп тук, защото той е обвинен, по същество, за това поведение, от Джак Смит.“

Крис Кристи . Крис Кристи. Майкъл М. Сантяго/Гети изображения

Кристи обаче каза, че наказателното преследване на близките съюзници на Тръмп в окръг Фултън, включително бившия началник на кабинета на Белия дом Марк Медоус и личния адвокат Руди Джулиани, е „по-защитимо“, тъй като те „не са били обвинени на федерално ниво“, както Тръмп.

Кристи защити момента на повдигане на обвинението срещу Уилис, като каза, че решението на Тръмп да се кандидатира през 2024 г. „не е извинение“ съдебната система да спре да работи.

„Мисля, че всички тези съдии в крайна сметка ще вземат решения въз основа на разумната наличност на всички свидетели и всички останали“, каза той.

Запитана по Fox News дали има прилики между поведението на Тръмп и кандидата за президент на Демократическата партия Ал Гор, който оспори резултата на Флорида през 2000 г. в съда, Кристи посочи, че след като Гор е изчерпал правните си предизвикателства, той е признал, докато Тръмп не е направил.

„Не можем да нормализираме това поведение“, каза Кристи, обещавайки да извика Тръмп на сцената на дебата на Републиканския национален комитет, ако бившият президент се появи следващата седмица в Милуоки. Тръмп е изпълнил праговете за донори и гласуване, за да се класира за дебата, но каза миналата седмица, че не планира да подпише обещанието да подкрепи евентуалния кандидат на Републиканската партия – друго изискване на RNC за участие в дебата.

Бившият губернатор на Арканзас Аса Хътчинсън

Хътчинсън, който отдавна призова Тръмп да се оттегли от надпреварата заради поведението си, каза, че последното обвинение допълнително засилва убеждението му, че бившият президент не трябва да търси номинация за Републиканската партия през 2024 г.

Но подобно на Кристи, той каза, че вярва, че Уилис може да излезе извън нейната юрисдикция, предвид федералните обвинения, пред които е изправен Тръмп.

„Като цяло щатските дела са уважителни спрямо федералните дела, които са заведени, и мисля, че можете да твърдите, че Джорджия е трябвало да бъде уважителна, защото и там има припокриване, но това е, каквото е“, каза Хътчинсън.

Бившият представител на Тексас Уил Хърд

Друг яростен критик на Тръмп, Хърд каза в изявление, че последното обвинение на Тръмп е „още един пример за това как багажът на бившия президент ще предаде Джо Байдън на преизбирането, ако Тръмп е кандидатът на републиканците“.

„Това е още едно доказателство, че Тръмп е знаел, че е загубил изборите през 2020 г. и е бил готов да направи всичко необходимо, за да се вкопчи във властта“, каза Хърд. „Време е да преминем отвъд справянето с багажа на бившия президент. Републиканската партия се нуждае от лидер, който не се страхува от хулигани като Тръмп.

Вивек Рамасвами

Технологичният предприемач остро критикува обвиненията, срещу които Тръмп е изправен в Джорджия.

В кметството на NewsNation в понеделник вечерта Рамасвами каза, че не е чел подробностите на обвиненията, но описа многобройните разследвания срещу Тръмп в множество юрисдикции като опит да се повлияе негативно на шансовете на бившия президент да спечели изборите през 2024 г.

„Това са политизирани преследвания чрез наказателно преследване“, каза Рамасвами. „Би било много по-лесно за мен, ако Доналд Тръмп не беше на тези първични избори, но това не е начинът, по който искам да спечеля тези избори. Начинът, по който провеждаме избори в Съединените американски щати, е, че ние, хората – всички вие – решаваме кой да управлява, а не федералната полицейска държава.“

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис

ДеСантис, най-големият съперник на Тръмп в първичните избори, който критикува наказателното преследване на бившия президент, каза пред репортери от Нова Англия във вторник, че обвинителният акт срещу Джорджия е пример за „криминализация на политиката“.

„Сега те отделят прекомерно много ресурси, за да се опитат да вкарат това състезание за изборите през 2020 г. в статут на RICO, който наистина е създаден, за да може да преследва организираната престъпност, а не непременно да преследва политическа дейност“, каза ДеСантис WMUR на пресконференция, позовавайки се на обвинение за рекет, повдигнато срещу Тръмп. „И така, мисля, че това е пример за тази криминализация на политиката. Не мисля, че това е нещо, което е добро за страната."

Сенаторът от Южна Каролина Тим Скот

Подобно на ДеСантис, Скот, вместо да критикува действията на Тръмп, разкритикува наказателното преследване на бившия президент.

„Виждаме, че правната система е въоръжена срещу политически опоненти“, каза сенаторът пред репортери във вторник на панаира на щата Айова. „Това е неамериканско и неприемливо.

Скот каза, че се надява да „възстанови доверието и почтеността“ на правната система, ако стане президент.

Арън Пелиш, Кит Махер, Аби Баджини, Дейвид Райт и Ева Маккенд от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР