Най-големите компании в света са отделили 568,1 млрд. долара за

...
Най-големите компании в света са отделили 568,1 млрд. долара за
Коментари Харесай

Най-големите компании в света подобриха рекорда си по изплатени дивиденти

Най-големите компании в света са отделили 568,1 милиарда $ за дивиденти през второто тримесечие на тази година, сочи отчет на изследователската компания Janus Henderson. Това е с 4,9% повече, в сравнение с през същия интервал на предходната година, и като цяло е нов връх за международния бизнес. Предишният връх е реализиран през първото тримесечие на 2023 година, когато изплатените средства възлизат на 326,7 милиарда $.

Според Janus Henderson западните банки и финансови компании са най-активните платци на дивиденти. Ръстът на дивидентите в банковия бранш е 19,7%, до 85,3 милиарда щ. д. В резултат на това на банките се пада повече от половината от общия растеж на размера на заплащанията. Банковият бранш е следван от петролните компании, чиито облаги, макар че се сринаха през второто тримесечие спрямо предходната година, към момента са над равнището от 2021 година Самите компании имат вяра, че ще съумеят бързо да се приспособяват към новите пазарни условия, и по тази причина доста от тях даже усилиха изплащането на дивиденти и противоположното изкупуване на акции.

Като цяло през второто тримесечие 88% от фирмите в показателя Janus Henderson или усилиха плануваните си заплащания на дивиденти, или ги резервираха на същото равнище.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР