Най-големите банки на Великобритания, Швейцария и еврозоната ще заделят провизии

...
Най-големите банки на Великобритания, Швейцария и еврозоната ще заделят провизии
Коментари Харесай

Кредитни провизии за нови 23 млрд. евро ще заделят едрите европейски банки

Най-големите банки на Англия, Швейцария и еврозоната ще заделят хранителни запаси за неприятни заеми в размер на най-малко 23 милиарда евро през второто тримесечие след осчетоводените 25 милиарда евро през първите три месеца, настояват анализатори на "Ситигруп ". Добавени към към този момент заделените от петте водещи щатски банки 61 млрд щ. $, общата сума за първото полугодие на най-едрите западни кредитори ще доближи 117 милиарда щ. $ - най-голямата чиста добавка към кредитните хранителни запаси от първото полугодие на 2009-а след банкрута на "Лиймън брадърс ", пресмята още "Ситигруп ".

Малцина са икономистите, които не са се отказали от прогнозите си за "V-образно " икономическо възобновяване. Мнозинството чакат нови компликации още през есента когато схемите за държавна поддръжка на стопанствата стартират да се изчерпват. Консултантската компания "Оливър Уаймън " прави оценка на 800 милиарда евро кредитните загуби на европейските банки през идните три години, в случай че има втора вълна от болестта.

Според анализатора на "Креди Сюис " Йон Пийс, банкерите са единомислещи, че второто тримесечие ще е най-тежкото за тази година. Той добавя, че по новите счетоводни правила кредиторите са задължени да заделят предплатено главната част от кредитните хранителни запаси за възможни загуби. Но в края на първото тримесечие, когато са правени сметките за идващото, признатите стойности за растежа на Брутният вътрешен продукт и за заетостта не са били толкоз пагубни колкото сега.

Швейцарският банков водач "Ю Би Ес " - първата от огромните европейски финансови институции, които регистрираха финансовия интервал април-юни през предходната седмица, е постигнал 43% растеж на облагата на капиталовото си банково отделение, само че в същото време е осчетоводил кредитни хранителни запаси за 272 млн. щ. $. Които, прибавени към средствата за първото тримесечие, вършат общата сума за полугодието 540 млн. $ - 16 пъти по-голяма в сравнение с през същия интервал на 2019-а.

Европейският банков бранш, който към момента не се е излекувал от проблемите от финансовата рецесия през 2008-2009-а, е осъден от фондовия пазар. Акциите на европейските банки са изгубили приблизително 31% от пазарната си оценка от началото на годината. За съпоставяне, базовият европейски борсов показател STOXX 600 е паднал с 10% през същия интервал.

Средностатистическата европейска банка се търгува за под 40% от счетоводната стойност на чистите й активи. Комбинираната пазрана капитализация на немската "Дойче банк " (17 милиарда евро), на италианската "УниКредит " (20 милиарда евро) и на английската "Барклейз " (22 милиарда евро) е по-ниска в сравнение с американската софтуерна видеоконферентна компания "Зуум " (64 милиарда евро), която просперира по време на пандемията.

По оценка на Ричард Бъкстън - пълководец в "Юпитер асет мениджмънт ", поради съществуващите насрещни ветрове, "инвестирането в банки е тъкмо толкоз неуместно колкото и в едрите петролни групи ". Бъкстън прибавя, че "икономическият спад значи огромен растеж на неприятните заеми " и че "каквито и да са провалите върху финансовите им доклади от рецесията, това не значи, че банките би трябвало да набират спомагателен акционерен капитал ".

За европейските кредитори, които имат огромни капиталови банкови поделения, нарастването на облагите от търговски интервенции ще смекчи удара на провизиите. Американските банки да вземем за пример, регистрираха 69% растеж на облагите от търговия на акции, облигации и на други активи, извличайки изгода от пазарните съмнения и от незабавното набиране на капитал от ред огромни компании. Основният дял от извоюваното идва от инструментите с закрепен приход, като приходите от тях са били двойно по-високи за "Джей Пи Моргън Чейз ", "Голдмън Сакс груп " и "Моргън Стенли ".

По тази логичност европейските им съперници "Барклейз ", "Дойче банк ", "Креди Сюис " и "БНП Париба ", въпреки че имат по-дребен бизнес за търговия с дългови бумаги, са в най-печеливши позиции. Анализаторите предвиждат междинен растеж на комерсиалната им облага сред 40 и 50 %. Това ще е добре пристигнало за "Дойче банк ", която пресмята, че кредитните й хранителни запаси за второто тримесечие ще доближат 800 млн. евро - най-вече за последното десетилетие - след заделените едвам 500 млн. евро през първите три месеца на годината.

Европейската централна банка преоръча на едрите кредитори от еврозоната да не изплащат дивиденти и да не харчат пари за назад изкупуване на акции най-малко до 1 януари 2021-а. Препоръката не изненада вложителите, болшинството от които определяха тъкмо януари 2021-а като "по-реалистична дата " за възобновяване на заплащанията към тях.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР