Най-евтиният бензин се продава в Казахстан, където литър А-95 струва

...
Най-евтиният бензин се продава в Казахстан, където литър А-95 струва
Коментари Харесай

Къде са най-евтини и къде най-скъпи горивата - и къде се намира България?

Най-евтиният бензин се продава в Казахстан, където литър А-95 коства 35,7 рубли евро. Русия заема второ място в последната ранглиста на европейските страни във връзка с цени на горивата. Средната цена на литър A-95 при започване на годината в Русия се предлага за 51,3 рубли.

Що се отнася до дизеловото гориво, Русия е страна с най-евтина нафта с цена за литър 0.59 евро(0.68 евро в Казахстан). Въпреки това, във връзка с покупателната дарба на популацията, Русия се намира в средата на рейтинга - на 17-о място, сред Казахстан и Словения. Къде обаче е България?

За една междинна заплата гражданин на България може да закупи 586.4 литра бензин A-95. За съпоставяне: гражданин на Люксембург, страната която заема първа позиция по покупателна дарба, може да закупи 2329.9 литра. В челната тройка по този индикатор са още Норвегия (2148.8 литра) и Австрия (1944.6 литра). България заема 29 място.

В дъното на класацията, на 32-ро място, се подрежда Украйна, където междинната заплата може да бъде " разменена " единствено за 384.4 литра бензин. Предпоследната позиция е за Румъния (566.1 литра), а сред Румъния и България, на 30-то място се намества Словакия (575.6 литра).

Най-високата цена на бензина е записана в Холандия - 1.96 евро за литър, макар че страната се подрежда на седмо място по опция за закупуване на гориво с една заплата. Дизелът е най-скъп в Швеция: там литър " нафта " се прави оценка на 1.99 евро. Междувременно цената на горивата в България продължава да пораства.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР