Най-добрият ни тенисист започна по прекрасен начин участието си в

...
Най-добрият ни тенисист започна по прекрасен начин участието си в
Коментари Харесай

Григор Димитров тръгна с победа на турнира в Монте Карло

Най-добрият ни тенисист стартира по прелестен метод присъединяване си в влиятелна конкуренция. 

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров стартира съвършено акцията си на “Мастърс ”-а в Монте Карло, откакто единствено за 45 минути съкруши 15-ия подложен в главната скица Николоз Басилашвили. Топ ракетата ни завоюва първия сет с 6:3 за половин час игра, а при 2:0 и троен брейк-бол в актива на Гришо във втората част грузинецът изненадващо се отхвърли от продължение на дуела, написа Sportal.bg.

Димитров изигра съвършен дуел, в който доминираше от сервис през цялото времетраене на срещата и сподели образно, че е по-класният тенисист. Басилашвили е 20-и в света и 15-и подложен, само че в Монте Карло в никакъв случай не е печелил мач. Той беше продънен за 4:2 в първия сет и още при първото си подаване на нула във втория, като при идентична обстановка реши да приключи по-рано тъгите си и да се откаже.

Григор стигна осминафиналите предходната година в Княжеството и е полуфиналист от 2018-а. Любопитното е, че както предходната, по този начин и през 2018-а, по този начин и през 2019-а, Рафаел Надал непроменяемо стопира похода на най-хубавия ни тенисист. Това значи, че последният състезател, друг от Матадора, който е побежддавал Димитров в Монте Карло, е Ян-Ленард Щруф преди 5 години.

Съперник във втори кръг на Гришо ще бъде спечелилият от сръбския конфликт Душан Лайович - Филип Краинович.

Първи сет

Два невърнати първи сервиса по диагоналите и неточност от форхенд на Басилашвили преди този момент дадоха безапелационен задатък на българина от 40-0. Страхотен форхенд по правата на Гришо, до момента в който тича, даде положително начало на срещата - 1:0. Димитров посрещаше много зад главната линия и не можа да върне два от началните удари на грузинеца, а пък негова неточност от бекхенд спомогна на противника да дръпне с 40-0. Хубав бекхенд и последвал атрактивен форхенд на Григор понижи изоставането му, само че Басилашвили затвори гейма с обичаната си композиция от съкратен диагонал, с който отвори корта за завършващ форхенд - 1:1.

Когато вкарваше първия си сервис, Гришо нямаше проблем бързо и съвсем без игра да взима точките (6 от 6), като записа и ас по пътя към безметежно продобиване на подаването си на нула за 2:1. Българинът вкарваше някои положителни ретури и влизаше в разигравания, само че още веднъж изостана с 40-0 и съумя да вземе единствено една точка на сметката си - 2:2. Топ ракетата ни продължи да бъде извънредно ефикасен на сервис (независимо че първият му към този момент бе 60%) и миксираше тактиката си с излизания на мрежата. Той взе втори следващ сервис-гейм на нула, като последната точка бе извоювана с елегантно воле от форхенд за 3:2.

Басилашвили се стремеше само да търси бекхенд страната на противника си, като една от редките му непредизвикани неточности го сложи в некомфортна обстановка за първи път в мача при 30-30. Той заби първия си ас по правата в дясната страна на корта, само че незабавно последва двойна неточност за дюс. Продължително разиграване по диагоналите беше извоювано от Димитров, който този път устоя на напрежението със задната страна на ракетата си. Непредизвикана от бекхенд обаче го лиши от опцията да пробие, единствено че незабавно по-късно получи втори брейк-бол. Независимо че първият сервис на грузинеца не му вършеше работа, то при втори начален удар той умели сменяше посоките и изненадваше на ретур Григор. Премина се през трети дюс, само че Басилашвили даде трети късмет за пробив с неточност от форхенд и към този момент от него българинът се възползва, с цел да поведе с 4:2.

Григор сервираше чудесно и още веднъж не допускаше пропуски при вкаран първи начален удар - 11 от 11 (5 от 6 на втори) и 40-0 в резултата след прелестен бекхенд по правата. Поредният навън от ракетата на Басилашвили означаваше, че българинът поведе с 5:2 и стремително затвърди пробива си, а още не бе минал и половин час игра.

Грузинецът дръпна с 40-0, само че Димитров го препарира с технична къса от бекхенд от много зад главната линия. Непредизвикана и двойна неточност на 15-ия подложен вкара гейма в дюс, само че въпреки всичко две сбъркани отигравания на Гришо направиха резултата 5:3. Изключителен контраатакуващ подсечен бекхенд на Григор му разреши да матира излезлия на мрежата противник, а за 30-0 направи отличен форхенд по оголената права. Ас номер 2 и номер 3 сложиха точка на съвършения сет за Димитров - 6:3.

Втори сет

Григор поведе с 15-30, разминавайки с форхенд несигурно излезлия на мрежата противник. Басилашвили още веднъж направи неточност и се стигна до два брейк-бола, само че за жалост Димитров не можа да се възползва от тях, като във втория случай прати бекхенд в мрежата. Страхотно разиграване бе приключено с форхенд-уинър по правата от българина и той си създаде трети късмет за пробив, а съперникът му го обезпечи с двойна неточност - 1:0.

Страхотен бекхенд по правата на Григор още веднъж се оказа нерешима задача за съперника му, само че въпреки всичко втори прекрасен ретур на Басилашвили му разреши да приключи край мрежата и да поведе с 15-30 за първи път в дуела. За повторно пък Димитров изправи публиката на крайници с доста качествена къса топка от бекхенд, до момента в който е зад главната линия. Невърнат сервис обърна резултата до 40-30, а топка в навън от ракетата на грузинеца бе приета за " вътре " и разиграването трябваше да бъде преиграно, само че въпреки всичко Григор поведе с 2:0.

Ретур-уинър и още две извоювани точки от Гришо направиха обстановката 0-40, при което малко изненадващо Басилашвили реши да се откаже от продължение на дуела. Причината не бе ясна и явна, само че въпреки всичко превъзходството на Димитров по този начин или другояче беше очебийно и той записа бърза и безупречна победа - 6:3, 2:0 за единствено 45 минути игра.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР