Най-добрият ни скиор в алпийските дисциплини Алберт Попов стана първият

...
Най-добрият ни скиор в алпийските дисциплини Алберт Попов стана първият
Коментари Харесай

Избраха Алберт Попов за “Спортист на София“

Най-добрият ни скиор в алпийските дисциплини Алберт Попов стана първият победител в анкетата " Спортист на София " за 2023 година. Спортистът, който бе в България и поради провеждането на надпреварите от Световната купа по ски в Банско предишния уикенд, получи премията си от заместник-кмета на София Яна Генова и от президента на федерацията по ски Цеко Минев.
Попов бе на церемонията в Музея на спорта в компанията на брачната половинка си и дребната си дъщеричка Кая.
Прочетете още
" За мен е голяма чест да съм част от първата гала " Спортист на София ". Искам да благодаря на Столична община и на публицистите, че са дали своят вот такова доверие към мен. Искам да кажа, че не е значимо кой ще бъде лице на София, тъй като всеки един състезател е образец за младите. Искам да направя обръщение към тях - да не престават да спортуват, да са образец и да са здрави деца ", сподели Попов, откакто му бе връчена премията.

Алберт Попов събра 29 точки и изпревари със 7 наредилата се на второ място сабльорка Йоана Илиева, а трета с общо 12 точки остана шахматистката Антоанета Стефанова.

Попов заслужи признанието с първия си подиум в Световната купа по алпийски ски при третото място на слалома в Палисейдс Тахо и с 15-ата позиция в крайното класиране за дисциплината през сезона.

Йоана Илиева завоюва бронз на сабя от Световното състезание по фехтовка в Милано, което бе първи орден от Световно в историята на българската женска фехтовка и стана европейска шампионка до 23 година от Будапеща. През 2020 година тя бе лице на самодейността " София - европейска столица на спорта ".

Антоанета Стефанова беше капитан на шахматния отбор на България, завоювал европейската отборна купа за дами в Будва (Черна гора).

В класирането следват Боряна Калейн (абсолютна европейска шампионка, носителка на два сребърни медала от Световното състезание и извоювана олимпийска квота за Париж 2024), Белослава Кръстева (бронз на Световното по шахмат за девойки до 20 години в Мексико сити и злато с тима на България на Европейското състезание за дами в Будва, Черна гора), Тервел Замфиров (световен първенец по сноуборд за младежи в паралелния великански слалом в Банско и със сребро от отборния великански слалом на Европейския олимпийския юношески фестивал в Италия) и Александър Николов (спечелил сребро в Италианското волейболно състезание с отбора на Кучине Лубе Чивитанова, капитан на младежките национали, спечелили бронз на Световното в Италия и със мощна дебютна година в мъжкия народен тим.

Дебютното издание на анкетата беше проведено пробно измежду авторитетните спортни публицисти, членове на Медийния съвет към Българския олимпийски комитет. Всеки от тях уточни своята тройка, като за първо място се даваха 5 точки, за второ 3 и за трето 1 точка.

Най-много първи места събра Алберт Попов - 4, Йоана Илиева и Антоанета Стефанова са с по две челни позиции и Боряна Калейн с една.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР