Най-добрите пречистващи въздуха растения, а освен това тези растения са

...
Най-добрите пречистващи въздуха растения, а освен това тези растения са
Коментари Харесай

Най-добрите пречистващи въздуха растения за вашия дом

Най-добрите пречистващи въздуха растения , а също така тези растения са едни от най-толерантните варианти, които изискват минимални грижи.

Сега ще разгледаме едни красиви и цветни растения, с които ще можем да пречистваме въздуха вкъщи. Тези растения ще придадат цвят, жизнеспособност и глътка пресен въздух към вашето жилище, без значение от техния размер. Както казахме, тези растения за филтриране на въздуха изискват минимални грижи и са идеални за начинаещи градинари и цветари.

Как растенията пречистват въздуха?

Нека да се позовем на науката – по време на фотосинтезата, растенията трансформират въглеродния диоксид, който издишваме, в пресен О2 и отстраняват токсините от въздуха, който дишаме. НАСА тества тази доктрина в изследване от 1989 година, когато стартират да изследват по какъв начин известните стайни растения дифузират токсични химикали, като:

  • Формалдехид , който може да аргументи раздразнение на носа, устата и гърлото.
  • Бензен , който може да аргументи раздразнение на очите, унесеност, световъртеж, увеличение на сърдечната периодичност, главоболие и комплициране.
  • Трихлоротилен , който може да аргументи зашеметяване, главоболие, гадене и повръщане.

Колко растения са ви нужни, с цел да пречистите една стая?

Колкото повече растения, толкоз по-добре. За да се възползвате от преимуществата на тези растения се предлага да имате най-малко две растения на 30 квадратни метра. Имайте поради, че растенията с по-големи листа пречистват въздуха по-бързо. Бил Улвъртън, индивидът зад проучването на НАСА, предлага папрат и бръшлян, защото те заемат най-голямата повърхнина.

И по този начин, да забележим кои са най-хубавите пречистващи въздуха растения , които можем да отгледаме сами:

1. Папрат “кралица Кимбърли ” ( Nephrolepis obliterata )

Тази лесна за развъждане папрат вирее при ярка директна слънчева светлина и меки температури. Също по този начин растението обича влажността, тъй че в случай че въздухът в дома ви е изсъхнал, ще би трябвало по-често да го пръскате с вода.

Съвети за развъждане на Папрат “кралица Кимбърли ” ( Nephrolepis obliterata ):

  • Светлина: макар че папратът може да пораства на директна слънчева светлина, най-добре е да се отглежда на полусянка или филтрирана слънчева светлина.
  • Вода: поливането трябва да се прави един път на 2 – 3 дни, според от климата. Почвата би трябвало да е влажна, само че не прекомерно влажна. Поливането на листата, както и почвата, ще насърчи растението да пораства добре. Никога не позволявайте почвата да изсъхне изцяло.
  • Температура: папрат “кралица Кимбърли ” не понася ниските температури, тъй че внимавайте през зимата.
  • Редовно отстранявайте всички мъртви листа , с цел да насърчите здрав, богат и зелен напредък. Силната резитба близо до равнището на почвата, един път на 2 – 3 години тъкмо преди настъпването на пролетта ще резервира растението зелено и ще удължи живота му.

2. Змийско растение или сансевиера ( Dracaena trifasciata ) – най-хубавите пречистващи въздуха растения

Това раирано зелено растение може да оцелее с малко вода и светлина. Тъй като може да мине седмици без грижи, то е известно като едно от минимум поддържаните стайни растения. Това красиво наситено зелено растение ще накара вашето пространство да се усеща изпълнено с живот.

Растението също по този начин е известно като “езикът на свекървата ”, само че няма да гадаем за какво е по този начин. Може да го отглеждате с лекост във вашата баня, където няма доста светлина, а влагата е в обилие. За сансевиерата е нужна лека песъчливо-глинеста почва, която да може да отцежда добре водата.

Съвети за развъждане на змийско растение (сансевиера):

  • Светлина:  въпреки че е доста толерантна, сансивиерата предпочита индиректна, само че постоянна светлина с директно слънце.
  • Вода:  през зимата намалете поливането до веднъж в месеца или когато почвата е суха на досег. През лятото поливаме по-често, само че умерено. Прекалено многото вода може да убие растението. Поливайте без да мокрите листата, тъй като другояче те ще загният.
  • Температура:  това растение избира по-топъл климат и ще страда, в случай че е изложено на температури под 10 C.
  • Почва:  растенията  Sansevieria  предпочитат рохка, добре прецеждаща се почва. Те ще се оправят добре и в песъчливите почви.

3. Барбъртън Дейзи ( Gerbera jamesonii )

Това цветно растение може да пораства на закрито или навън и доста хора го обичат поради жизнерадостните му цветове. Така наречената маргаритка Барбъртън може да цъфти когато и да е на годината и всеки цвят трае сред четири и шест седмици.

Съвети за развъждане на Барбъртън Дейзи ( Gerbera jamesonii ) :

  • Светлина: тези красиви цветя изискват доста слънце.
  • Вода: поддържайте почвата непрекъснато влажна, само че не толкоз мокра, че растенията да загният. Оставете почвата в саксията да изсъхне малко сред поливанията.
  • Подхранване: подхранвайте растенията на всеки две седмици с водоразтворим тор.
  • Цъфтеж: откакто цъфтежът спре, откъснете стъблото под листата, с цел да насърчите нов разцвет. През лятото цъфтежът ще се забави заради горещината, само че би трябвало да се ускори още веднъж през есента.

4. Плачеща смокиня или фикус Бенджамин (Ficus benjamina)

Това огромно домашно отглеждано дърво би трябвало да е в добре осветена стая и да се полива постоянно. Имайте поради, че може да се наложи да пресаждате това растение годишно, защото то може да порасне сред 1 и 2 метра височина.

Съвети за развъждане на плачеща смокиня или фикус Бенджамин :

  • Светлина:  това е светлолюбиво растение. Трябва да му осигурите задоволително светлина, само че без директно озаряване от слънцето. Утринното и следобедното слънце нормално не са съдбовни, само че в обедните часове би трябвало да му се обезпечава сянка.
  • Поливане:  поливайте това красиво растение единствено когато горния пласт на почвата е изсъхнал. При незадоволително поливане, както и при преполиване е допустимо окапването на листата. Ако листата жълтеят и падат, то евентуално засушавате прекомерно. Ако пък новите зелени листа опадат по-често, то очевидно преполивате.
  • Температура:  Фикус бенджамин не понася доста ниски температури. През зимата температурата не е желателно да пада под 13 градуса.

5. Драцена с червени ръбове или драконово дърво ( Dracaena marginata ) – най-хубавите пречистващи въздуха растения

Със своите червени, пикантни листа, това вечнозелено тропическо на външен тип растение ще добави цветна палитра към всеки дом. То може да оцелее със или без слънчева светлина, а също по този начин изисква доста малко вода.

Съвети за развъждане на драцена с червени ръбове или драконово дърво ( Dracaena marginata ) :

  • Светлина – драконовите дървета порастват най-добре при ярка светлина, само че може да оцелеят и при слаба светлина. Растенията при по-слаба осветеност ще порастват по-бавно и ще създават по-малки листа с по-малко натоварен цвят. Не поставяйте драконовото си дърво на цялостно слънце, тъй като зеленината може да изгори.
  • Поливане – елементарно е да се полива това растение. За да сте сигурни, че няма да го удавите, изчакайте, до момента в който горната половина на почвата изсъхне, преди да поливате. При слаба светлина това може да отнеме до 3 седмици. Ако растението развие кафяви връхчета по листата, това постоянно е симптом на прекомерно поливане или водата съдържа прекалено много соли или флуор. Ако растението има жълти листа, това нормално значи, че се нуждае от повече вода.
  • Температура: драконовите дървета избират температури сред 20 и 26 градуса по целзий.

6. Мирна лилия или спатифилум ( Spathiphyllum )

Това растение е знак на съчувствието. Вирее най-добре при частична слънчева светлина и мокър климат, като цъфти към два месеца напролет. Ако имате домашни любимци, имайте поради, че мирните лилии са отровни както за котките, по този начин и за кучетата .

Съвети за развъждане на мирна лилия или спатифилум ( Spathiphyllum ) :

  • Светлина – растението устоя на сянка, само че по-добре го дръжте на някое полусенчесто място.  Не бива да го излагате на директна слънчева светлина, тъй като може да се разболее.  Имайте поради обаче, че в случай че сте го разположили на прекомерно мрачно място, растението няма да цъфти постоянно. През зимата го дръжте наоколо до прозореца, само че внимавайте да не е на течение.
  • Поливане – спатифилумът изисква по-висока мокрота на въздуха и по-често поливане, изключително през интервала на разцвет. През зимата е задоволително един път седмично.
  • Температура – спатифилумът обича по-високите температури. Добре е температурата на въздуха да не пада под 16 градуса, само че и да не надвишава 30.

7. Хлорофитум или цвете паяк ( Chlorophytum ) – най-хубавите пречистващи въздуха растения

Друга чудесна опция за начинаещите цветари е точно растението паяк. То пораства на ярка, непряка слънчева светлина с доста вода. Някои зрели растения хлорофитум вършат дъщерни розетки, които могат да бъдат вкоренени във вода или почва.

Съвети за развъждане на хлорофитум или цвете паяк ( Chlorophytum )

  • Светлина – това растение обича ярката, разсеяна светлина. Тогава се развива най-добре и е най-красиво. Може обаче да пораства добре и на по-тъмни и сенчести места. Ако го огрява директно слънце, то тогава листата му могат да изгорят и добиват сивкав, прозрачен тип. 
  • Поливане – хлорофитума обича водата и би трябвало да се полива щедро изключително през лятото и изключително, в случай че се отглежда на мощно осветено и топло място. Необходимо е обаче да се ревизира влажността на почвата и да се полива единствено в случай че е суха, с цел да се избегне преовлажняване, което може да докара до гниене на кореновата система. През зимата поливките се редуцират, като още веднъж се преценяват със средата на развъждане. Ако се отглежда в отоплена и светла стая се полива по-често. Предпочита мека вода.
  • Температура – растението вирее добре в огромен температурен диапазон – от 8 до 28 градуса. Не обича обаче студените течения и би трябвало да не се слага в непосредствена непосредственост до прозорец, в случай че се гледа през зимата в неотоплена стая.

8. Дяволски бръшлян ( Epipremnum aureum )

Растението демонски бръшлян се назовава още дяволска лоза или растение за пари . Това растение е съвсем невероятно да се убие и то остава зелено даже когато се държи на мрачно място. Растението обича непряката слънчева светлина и би трябвало да се полива единствено когато е изсъхнало.

Един забавен факт: растението е печелило премията за култивиран заслуги на Кралското градинарско общество.

9. Антуриум (Anthurium andraeanum)

Името на това красиво растение идва от гръцки „ anthos “ – цвят и „ oura “ – опашка. Естествено намиращо се в тропическите гори, това растение се нуждае от непряка слънчева светлина, влажни температури и вода, с цел да пораства.

Може да цъфти целогодишно и да създава зашеметяващи червени цветове, които ще разкрасят вашето всекидневие в дома или офиса.

10. Kитайско вечнозелено растение или аглаонема ( Aglaonema )

Със способността си да понася слаба светлина и суша, китайското вечнозелено растение е елементарно за развъждане даже и за начинаещите градинари и цветари. Ако вашето растение получи задоволително слънчева светлина, то може даже да докара до разцвет, сходен на кала.

11. Бамбукова палма или тръстикова палма ( Chamaedorea seifrizii ) – най-хубавите пречистващи въздуха растения

Ако имате място, пробвайте да отгледате бамбукова палма (тези дървета могат да доближат от 1 до 3 метра височина). Поставете растението в добре подхранена почва на непряка слънчева светлина и я поливайте, когато повърхностния пласт почва стартира да става изсъхнал.

Как да отгледаме дървета от семена – потребни препоръки

Как да отгледаме дървета от семена – в наши дни от ден на ден разбираме за големите изгоди на дърветата по земята. Без дървета, човечеството е обречено на крах. Защото дърветата създават голяма част от нашия О2, преработват въглеродния двуокис и резервират водата, което е от изключителна значимост сега. Но от ден на ден гори се изсичат поголовно…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР