Най-добрите на планетата в модерния петобой пристигат в България в

...
Най-добрите на планетата в модерния петобой пристигат в България в
Коментари Харесай

Най-добрите в модерния петобой пристигат в София за Световната купа

Най-добрите на планетата в модерния петобой идват в България в края на този месец. От 23 до 27 май София ще бъде хазаин на шампионата за Световната купа за мъже и дами.

Състезанието е от особена значимост, защото е четвърто в програмата за годината и ще дефинира участниците във финалите през юни в Астана (Каз). Наред с това, шампионатът в българската столица ще е една от последните класни инспекции преди Европейското състезание, което следва през юли в Шекешфехервар (Унг).

Състезанията у нас са част от самодейност „ София – Европейска столица на спорта “ и в тях ще взе участие целият международен хайлайф в модерния петобой. В България идват последните олимпийски първенци от Рио 2016 - руснакът Александър Лесун и австралийката Клоуи Еспозито, в стартовите листа са записани десетки международни и европейски първенци и медалисти – Павло Тимошенко(Укр) – сребърен медалист от Игрите в Рио, Кирил Беляков (Рус), Елена Микели (Ит), Елоди Клювел (Фр) – олимпийска вицешампионка от Рио 2018 и други Водещите народи в модерния петобой ще вземат участие с цялостни тимове.

Повечето от делегациите ще дойдат на 21 май, а ето и цялостната стратегия на Световната купа София 2018:
22.05.2018 година – тест на конете
23.05.2018 година – подготовка дами (без конен спорт)
24.05.2018 година – подготовка мъже (без конен спорт)
25.05.2018 година – край дами
26.05.2018 година – край мъже
27.05.2018 година – щафета микс (един мъж и една жена)

Плуването ще се състои на комплекс “Диана”, фехтовката – в хандбалната зала на НСА, а ездата и комбинираната дисциплинираност от тичане и пукотевица е на тревния плац при централния вход на НСА “Васил Левски”.

София е финален кръг преди финала в Казахстан

Ето и цялостната стратегия на шампионатите за Световната купа през 2018 година
Семеен кодекс 1 – Кайро (Ег) 27 февруари – 4 март
Семеен кодекс 2 – Лос Анжелис (САЩ) 24 март – 01 април
Семеен кодекс 3 – Кешкемет (Унг) 03-07 май
Семеен кодекс 4 – София (Бъл) 23-27 май
Семеен кодекс Финал – Астана (Каз) 21-24 юни

Видни посетители идват за стартовете в София

За влиятелните стартове в София идват президентът на Международната федерация по съвременен петобой (UIPM) лекар Клаус Шорман, генералния секретар госпожа Шайни Фанг и други видни посетители, измежду които членове на Борда на UIPM, както и президенти на континентални федерации и на национални федерации. Изготвени са публични предложения до ръководителя на Народното събрание, президента на Република България, министър-председателя, ръководителя на БОК, кмета на София и министъра на младежта и спорта.

Българите ще пазят престижа си на шести в света

През 2017 година Българските състезатели записаха забележителни триумфи в интернационалните надпревари. Нашата щафета се класира на 6-о място на Световното състезание за мъже. Предстоящият в София четвърти кръг за Световната купа е още един късмет на българите да покажат капацитета си, освен това пред родна аудитория. Повечето от националните състезатели са млади, още в младежка и юношеска възраст, само че извънредно амбициозни. Това съревнование ще им помогне да натрупат опит и да се срещнат със международния хайлайф в модерния петобой.

България и БФМП – отличен хазаин в последните 10 години

За следващ път Българската федерация по съвременен петобой (БФМП) приема шампионат от най-висока класа на планетата. В последните години няма сезон, през който страната ни да не е била хазаин на демонстрация от първокласен сан в този спорт:

2018 Световна купа за мъже и дами
2017 Европейско състезание за младежи до 17 година
2016 Конгрес на Европейската конфедерация
2016 Европейско състезание за мъже и дами
2015 Европейско състезание за младежи
2014 Конгрес на Международната федерация по съвременен петобой
2012 Европейско състезание за мъже и дами
2012 Европейско състезание младежи до 19 година
2011 Световно състезание по Биатъл
2010 Европейско състезание до 19 година и до 17 година
2009 Европейско състезание за младежи
2008 Световно състезание до 19 година

През годините БФМП се е потвърдила като съвършен хазаин на елитни надпревари по съвременен петобой. Организацията на самите надпревари, спортните обекти и настаняването са били на високо равнище, а оценките от техническите делегати и на Международната федерация (UIPM) са били постоянно отлични.

Пет спорта с непредвидим смесен край вършат петобоя необикновено атрактивен

Като извънредно забавна и атрактивна композиция от спортове, модерният петобой съществува още от античните олимпийски игри, както и в актуалните олимпиади. Той включва надпревари по плуване, фехтовка, конен спорт, пукотевица и тичане. В античните олимпийски игри петобоецът е бил на особена респект и е номиниран за „ Атлет на спортистите “, тъй като петобоят включва 5 разнообразни провокации и построява съвършения спортист. В днешно време последните две дисциплини – пукотевица и тичане - неотдавна са комбинирани по сходство на биатлона, което прави надпреварите още по-интересни и непредвидими до самия край.

Ето на какви дисциплини се състезават петобойците за Семеен кодекс:

Плуване - 200 м свободен жанр
Фехтовка – шпага всеки против всеки
Конен спорт – прескачане на трудности с коне по чоп
Бягане със пукотевица комбинирано – 4 х 800 м с четири стрелби
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР