Най-добрите млади поети, участници в 37-мото издание на Националния младежки

...
Най-добрите млади поети, участници в 37-мото издание на Националния младежки
Коментари Харесай

142 млади дарования се бориха за статуетката „Златното яйце”

Най-добрите млади поети, участници в 37-мото издание на Националния юношески книжовен конкурс „ Веселин Ханчев ", бяха наградени довечера на тържествена гала в Регионалния исторически музей. Рекорден брой – 142 млади дарования се бориха за статуетката „ Златното яйце ” и издаване на първа дебютна книга.

Гости на церемонията Диана Атанасова, шеф отдел „ Култура ” в Община Стара Загора и Слава Драганова, шеф на Библиотека " Родина ". И тази година уредници на литературния конгрес са Община Стара Загора, Библиотека „ Родина ” и Къща музей „ Гео Милев.

Иво Рафаилов показа стихосбирката " Навици " на Габриела Манова, притежател на Голямата премия от тридесет и шестото издание на състезанието. „ Много значимо в поезията на Габриела е, че вечността в стихотворенията е в безкрайността на настояшия миг и неговата несвършваща повторяемост “, показа изданието Рафаилов. „ Нейната лирика ни споделя, че ние имаме единствено своето в този момент и може би част от предишното си, само че тази част от която се отдалечаваме окончателно “, изясни още той.

Участниците в журито Ина Иванова, Иво Рафаилов и Васил Видински споделиха, че са прочели стотици стихотворения и мъчно са определили най-хубавите, тъй като цялостното показване е било на високо равнище. „ И тази година положителната лирика си личеше от надалеч, сблъскахме се с одобрени почерци и личен жанр “, обясниха още представителите на журито.

Голямата премия „ Златно яйце ” и печатане на първа стихосбирка бе присъдена на 23-годишната Преслава Виденова от Варна за стихотворението „ Тихата планета “. Втора премия получиха Стефан Кичев на 23 години от София и Мария Игнатова на 20 години, също от столицата. Трета премия отиде при 24-годишната Калина Стоянова от София. Бяха присъден и 10 поощрителни награди.

„ Скъпи другари благодаря Ви от сърце, че довечера сте тук измежду нас, тъй като без Вас залата щеше да е пуста, без Вас този конкурс не би бил толкоз важен и въздействащ “, сподели по време на награждаването Диана Атанасова. Тя цитира думите на огромния старозагорски стихотворец Кирил Христов, че „ без Стара Загора няма българска литература “, като добави, че „ без Националния юношески книжовен конкурс „ Веселин Ханчев не може да има модерна българска лирика “. Атанасова акцентира, че през годините състезанието се е утвърдил като един от многолюдните литературни празници.

„ За мен поезията е нещо доста интимно и дълго време не го споделях с никого. Радвам се, че съм получила схващане. Това е най-ценното и е най-високата премия ”, показа новият победител в състезанието „ Веселин Ханчев ”.

Утре ще се организира обичайна Поетическа работилница за млади поети и журито.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР