Най-добре е горещият шоколад да се консумира натурален и без

...
Най-добре е горещият шоколад да се консумира натурален и без
Коментари Харесай

Горещ шоколад - най-добрата напитка за студеното време

Най-добре е горещият шоколад да се употребява естествен и без захар.

Да обгърнеш с длани чаша топла напитка след разточителна зимна разходка е същинска благословия. Изтегнат на дивана с разтоварваща музика или обичан филм за декор. През студения сезон топлите питиета са изключително известни, като най-предпочитан е горещият шоколад. Дали в планинската хижа, на коледния базар или вкъщи – шоколад се пие на всички места. Освен че е апетитен, той има голям брой позитивни резултати върху тялото. Ето някои от тях:

Горещият шоколад – извор на здраве

В предишното горещият шоколад се е употребявал като лекарство за душевни и физически премеждия. Неговите скъпи фитонутриенти (антиоксиданти) са изключително значими за организма. Според проучванията наличието им в горещия шоколад е даже по-високо, в сравнение с в зеления чай и виното.

Освен това топлият шоколад се отразява удобно на човешкия мозък. Флавоноидите в какаото усилват притока на О2 и снабдяването на мозъка с кръв. За по-добра памет се предлагат две чаши какао на ден. Много е значимо да не се прибавя захар (или напълно малко), с цел да се употребява във допустимо най-натурален тип.

 Гарантира д обро въодушевление

Смята се, че горещият шоколад повдига духа. Благотворната напитка оказва помощ за превъзмогването на стрес, боязън и меланхолия. Освен това той подтиква отделянето на ендорфини - хормони на щастието, които усъвършенстват настроението. Ще се наслаждавате още по-пълноценно на напитката, в случай че я приемате в компанията на другари или членове на фамилията.

Предпазва от наднормено тегло и покачва устойчивостта на капилярите

Пиенето на парещ шоколад може да ви помогне да свалите някой и различен непотребен кг. Приготвена по специфичен метод, какаовата напитка е бедна на калории и доста вкусна, даже неподсладена. Освен това горещият шоколад е оптимална опция на нормалните десерти или съдържащите захар лакомства. Още по-диетично е, в случай че вместо краве мляко употребявате оризово. То има своя лична наслада и е страховит растителен сурогат.

Съдържащите се в какаото флавоноиди защищават и от сгъстяване на кръвоносните съдове, заради което играят значима роля за здравето на сърцето. Така се намалява рискът от сърдечно-съдови болести и се стабилизира кръвното налягане. Все отново би трябвало да консумирате  умерени количества - не повече от 2 чаши дневно, с цел да не прекалявате с приема на скрити мазнини и захари.

И по този начин – напред към кухнята и действайте! Няма да ви навреди, в случай че понякога си угаждате и добавяте към горещата напитка дребна топка сметана.

Адаптация: Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР