Най-добрата банкерка? Човек на Путин? Какво се знае за шефката

...
Най-добрата банкерка? Човек на Путин? Какво се знае за шефката
Коментари Харесай

Жената, която може да спаси Русия: коя е Елвира Набиулина


Най-добрата банкерка? Човек на Путин? Какво се знае за шефката на Руската централна банка Елвира Набиулина? Твърди се, че тя е избавила съветската стопанска система след анексирането на Крим. Ще се оправи ли и в този момент?

Евелина Набиулина

Само няколко дни след началото на войната против Украйна, началничката на Руската централна банка Елвира Набиулина излезе на конференция облечена в черно. Това даде мотив за разнообразни клюки. По принцип облеклата на съветските държавниците нямат изключително значение, само че това не се отнася за облеклото на Набиулина. Председателката на Руската централна банка от дълго време е известна с невербалната си връзка.
Редакцията предлага
Изборът на облекла, а и най-много - големият набор от брошки, които Набиулина поставя на ревера си за конференции, са се трансформирали в самобитни сигнали, по които финансовите пазари се пробват да отгатнат бъдещата политика на Руската централна банка. Брошка във формата на снежна птица - чака се финансово " заледяване ". Брошка във формата на буквата V (преди войната в Украйна, когато това се трансформира във боен знак) предвещава внезапен, V-образен завой за съветската стопанска система. С този способ на връзка Елвира Набиулина продължава традицията на някогашната държавна секретарка на Съединени американски щати Мадлин Олбрайт.

Набиулина е желала да подаде оставка?

Но по какъв начин се пояснява избора на черни облекла? Скърби ли Набиулина за бъдещето на съветската стопанска система? Или за починалите украинци? Някои видяха в това решение даже израз на противоречие с политиката на Владимир Путин. Няколко дни по-късно медиите оповестиха, че Набиулина е поискала да подаде оставка. В последна сметка Централната банка публично опроверга слуховете, а съветският президент удостовери кандидатурата на Набиулина за нов петгодишен мандат като началник на банката.

" Не ми се желае да съм на нейно място сега ", споделя Татяна Орлова, основен стопански експерт по разрастващи се пазари в аналитичния център Oxford Economics. Сега Набиулина е тази, която ще би трябвало да " събере частите ". Руската стопанска система навлиза в евентуално доста дълбока криза, а ръководителят на Централната банка ще бъде измежду виновните за политическите решения през идващите пет години, споделя още Орлова.

Но за Елвира Набиулина, която управлява Руската централна банка от 2013 година, рецесиите не са нищо ново. Когато след анексирането на Крим съветската стопанска система се сблъсква с първите западни наказания и спад на рублата, Набиулина покачва лихвените проценти до 17,5 на 100 и пази свободното обменяне на съветската валута. Консервативната ѝ парична политика понижи инфлацията и възвърне икономическия напредък, а това ѝ завоюва уважението на сътрудниците ѝ на Запад. Euromoney и The Banker даже я дефинираха като един от най-хубавите ръководители на централна банка в света.

" Въпреки че Елвира Набиулина е на процедура технократ, тя към момента е част от системата на Путин ", споделя Максимилиан Хес, специалист по Русия в основания в Лондон Институт за външнополитически проучвания. " А в тази система работата на технократа е не толкоз да работи в интерес на съветския народ, едвам работи за самата система. "

" На Набиулина ѝ беше елементарно, тя откъсна ниско висящите плодове, по този начин да се каже ", споделя Тимъти Аш, анализатор в BlueBay Asset Management. " Тя в никакъв случай не се е противопоставяла на одобрени групи за напън, не се е борила против корупцията, не се е борила против прането на пари. Не го е правила, тъй като просто не можеше - в противоположен случай щеше да заплаши системата на Путин. Тя е самобитно бижу за режима. "

Как Набиулина оказва помощ на Путин

Родена в семейство на татари, Набиулина е необичаен представител на дамите водачи по най-високите етажи на властта в Русия. Баща ѝ е бил работи като водач, а майка ѝ - апаратчик в цех за принадлежности. През 2013 Набиулина поема управлението на Руската централна банка и се трансформира в първата жена в страните от Г-8, която застава отпред на централна банка. Малко по-късно обаче Русия е изключена от Г-8 поради анексирането на Крим.

" Мисля, че за Путин до неотдавна беше значимо Набиулина да е уважавана на Запад ", счита Максимилиан Хес. Той вижда в нея човек, който не е воден от непреодолима корупция или кланови ползи, какъвто е казусът с по-голямата част от съветския хайлайф. Путин е видял в нея експерт с високи квалификации, който може да пази ползите му.

Понякога Набиулина е определяна и като представител на демократичното крило в съветското държавно управление - факт, за който тя неведнъж е подложена на критика от Кремъл. Но решението ѝ да остане в екипа на Путин даже в този момент трансформира доста неща. Канада и Австралия към този момент постановиха наказания на ръководителката на Руската централна банка. " Решението ѝ да не подаде оставка подсказва, че тя напълно не е толкоз демократична, колкото някои хора си мислеха ", отбелязва Тимъти Аш. " В края на краищата тя оказва помощ на Путин да води война против Украйна. Нейната известност ще бъде опетнена. "

Новият мандат на Набиулина като шеф на Руската централна банка ще стартира през юли и ще продължи пет години. Това евентуално ще бъде най-трудният интервал от работата ѝ на този пост, счита Татяна Орлова. Въпреки това Елвира Набиулина е " най-хубавият човек, който би могъл да се оправи с актуалната рецесия в Русия. Иска ми се Русия да има за президент толкоз способен човек, колкото е Набиулина ", прибавя специалистът.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
Тайният свят на съветските гаражи
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР