Най-добрата алтернатива, когато следобедните часове ни се прияде нещо сладко,

...
Най-добрата алтернатива, когато следобедните часове ни се прияде нещо сладко,
Коментари Харесай

Има ли допълнителна захар в сушените плодове? Ето как да разберете

Най-добрата опция, когато следобедните часове ни се прияде нещо сладко, са сушените плодове. Вафлите и шоколадите могат да бъдат сменени със сушени плодове - фурми, смокини, кайсии, чипс от ябълки и така нататък

В сезоните, когато няма доста пресни плодове, сушените се явяват избавление на здравословното хранене. С тях може да се подготвят и разнообразни предписания, да се комбинират в десерти или солени храни.

В индустриалното сушене на плодовете се употребяват:

- глюкозни или захарни сиропи - задачата е да се увеличи сладостта на плодовете, само че това въздейства негатитивно върху здравето на хората с асма.

- алфатоксини - те предизвикват рак;

- серен диоксид и сулфати - задачата е да се резервира свежият и ослепителен цвят на плодовете. Влияят отрицателно на хората с астма.

- глицерин, който придава искра и изглажда повърхността на плодовете.

При сушене се изпарява течността на плодовете и те понижават общия си размер и захарта се усеща по-интензивно. Това прави сушените плодове по-сладки от пресните, само че не значи, че всички сушени плодове са подсладени в допълнение със захарни сиропи. Захарта резервира издръжливостта на плодовете повече време.

 Сушени смокини

По какво можем да познаем дали има спомагателна захар в сушените плодове?

Някои от сушени плодове се продават с очевидно по-бял цвят. Получава се по този начин поради това, че се овалват в оризово брашно. Плодовете, които се сушат в дървена пещ, са по-полезни. Все повече производители означават този метода на сушене, тъй като е по-здравословен.

Плодовете, които са пакетирани, наложително имат етикет и на него е изписано дали съдържат спомагателна захар или други подсладители. Хранителната стойност и калориите са добър ориентир за наличието на спомагателна захар в плодовете.

Плодовете, които са насипни, нормално не демонстрират съществуването на захар или неналичието му, а единствено е обозначена цената. При неналичието на информация е добре да се огледа външният тип на сушените плодове.

Ето и някои хитрости, с които можем да разпознаем здравословните плодове:

- По-смачканите и неугледни плодове се приближават до най-естествения си вид;

 Захаросани плодове

- Когато плодовете са по-тъмни на цвят, демонстрират, че плодовете нямат спомагателна захар;

- По-екзотичните плодове като папая, ананас, манго нормално не са сушени, а са захаросани. Лесно ще ги разпознаете, тъй като са нарязани в вярна форма и на пипане са по-твърди;

- Питайте самите продавачи дали плодовете съдържат спомагателни подсладители или захар. Те са длъжни да разполагат с тази информация и да ви я покажат.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР