Най-динамичните компании в сектора увеличават оборотите си със средно 63%

...
Най-динамичните компании в сектора увеличават оборотите си със средно 63%
Коментари Харесай

Най-динамичните металообработващи компании: Незасегнати от пандемията, но под заплахата от токов удар

Най-динамичните компании в бранша усилват оборотите си със приблизително 63% през 2020 година Покрай усиленото пътно строителство производителите на мантинели и знаци стабилно участват в класацията. Рисковете тази година са свързани с високите енергийни цени, които отсрочват планове на клиентите.
Металообработващите предприятия са минали сполучливо през белязаната от пандемията 2020 година Това се чете в резултатите на най-динамичните компании в бранша. Оборотите им през 2020 година нарастват приблизително с 63%, което е сравнимо с резултата от миналата година, а трите най-бързо растящи сдружения означават трицифрено нарастване. Всичките в топ 20 са на облага, като резултатът им се покачва близо пет пъти.

Нещо повече - в последната ранглиста влизат няколко от фирмите от 2019 година, което демонстрира, че те са траяли стабилно да покачват приходите си. Като цяло през последните години мощно нагоре се движат производителите на пътни мантинели и знаци, което е резултат от ускорените държавни поръчки за пътища и автомагистрали.

Но до момента в който коронавирусът не съумя да спре възхода на металообработващите компании, през тази година те са изправени пред по-значим проблем - скокът в цената на електрическата енергия прави фирмите внимателни и някои клиенти към този момент отсрочват поръчки.
Реклама Трицифрен растеж
С дребна разлика в динамичността водещите три компании в бранша са с трицифрен растеж на приходите през 2020 година Най-бързо възходящ е производителят на дограми и структури от алуминий и стомана " Профил - И ", който също така проектира и инсталира слънчеви съоръжения. Компанията е записана в село Костиево (община Марица) и е благосъстоятелност на Иван и Валентина Батаклиеви, само че търговско-промишленият й комплекс се намира в Пловдив и е ситуиран на 15 хиляди кв.м повърхност. От доклада излиза наяве, че през 2020 година сдружението е нараснало материалните си ресурси и е понижило размера на незавършеното произвеждане поради упованията си да получи нови поръчки и да усили продажбите в чужбина. В отчета се показва още, че прогнозите за развиване на ВЕИ бранша дават съображение за обновяване на търсенето.

За втора поредна година на второ място в класацията се подрежда записаната в Перник " КМВ - системи за пътна сигурност ", която създава мантинели. Компанията работи по редица контракти за доставка и монтаж на ограничаващи системи за пътища по автомагистралите " Хемус ", " Тракия " и " Европа " и обходния път на Габрово и на процедура е реализатор на публичните поръчки за ремонт в три от шестте района за обмисляне в страната. Сред клиентите й са също частни компании като бензиностанции, притежатели на рекламни уреди и така нататък Мажоритарен притежател на " КМВ - системи за пътна сигурност " е компанията " Ресурс фонд ", а 34% държи " Колхида ", която предната година също влизаше в топ 20, само че за 2020 година остава отвън класацията.
Токов удар
С работа за частния бизнес, а не с публични поръчки, на трето място застава разградската " Монтажстрой 91 ", която също регистрира трицифрен растеж на приходите. Компанията е основана относително неотдавна - през 2015 година, и се занимава с произвеждане на железни структури и стоманени резервоари и съдове, както и с монтаж на индустриално съоръжение и тръбопроводи. За този интервал тя съумява да набере скорост, което е и причина за мощния й растеж през 2020 година " Започнахме от нулата, нямахме помощ зад тила си, само че малко по малко започнахме да се развиваме. Преди две години взехме база чартърен, разширихме производството и по тази причина оборотите потеглиха нагоре ", сподели притежателят и шеф на сдружението Борис Душев. Компанията обичайно работи с огромните промишлени предприятия в района като стъкларските фабрики на Sisecam в Търговище, разградските " Амилум " и " Биовет ", " Каолин " и други " През 2020 година имаше по-големи планове на територията на Разград, а настрана имахме и други обекти ", посочи Душев. Тази година обаче обстановката не е толкоз оптимистична. " Заради повишаването на тока последните месеци се стопираха доста планове. Обстановката е много динамична и фирмите не желаят да влагат ", сподели той. По думите му през 2021 година " Монтажстрой 91 " още веднъж ще има облага, само че приходите се чака леко да намалеят.

Увеличената цена на електрическата енергия тази година ще окаже въздействие и върху русенския производител на битови и индустриални котли " Ер енд Ти ", който през 2020 година съвсем удвоява оборота си и регистрира най-успешната година от основаването му. Компанията работи на ишлеме за австрийски клиент, който през 2020 година е имал огромен растеж. " Тази година обаче пазарът се забави, тъй като цените скочиха и всичко замря ", сподели притежателят и шеф на сдружението Рудолф Подлипски. По думите му " Ер енд Ти " още веднъж ще би трябвало да увеличи цените си, защото увеличените разноски изяждат маржа.
Реклама Строителна стълба
Засиленото сградно и инфраструктурно строителство през 2020 година стои зад растящите доходи и на още няколко компании в бранша. Класираната на пето място " Арте фасада дизайн " създава алуминиева дограма и окачени фасади в базата си в София, а съществени клиенти са й обвързваните с нея " Артекс инженеринг " и " АТГ инвест ".

С над 50% усилва оборота си и софийската " Апело България ", която е профилирана в прахово боядисване на алуминиеви архитектурни профили. От компанията разясниха, че растежът им е резултат на политиката, която водят последните години, да разпространяват преимуществата на качествено прахово боядисване измежду клиентите. " Ние сме единствената компания в България, която има интернационален документ Qualicoat за архитектурно приложение и няма лична екструзия ", сподели единият от шефовете, Борислав Павлов. " На процедура това, че успяхме да наложим марката " Апело " като синоним на качество, е главната причина за нарастването ", добави той. Основните клиенти на " Апело " са компании, които създават дограми и фасади, т.е. работят като подизпълнители на строителните компании. По думите на Павлов през 2021 година компанията отново ще регистрира растеж близо 30% по отношение на 2020 година Поскъпването на електрическата енергия неизбежно се отразява на предприятието, което е насила от време на време да актуализира цените си. " При следващото оскъпяване имаше къс отлив на клиенти, само че в действителност успяхме да компенсираме. Клиенти, които могат да възнамеряват, нямат чак подобен проблем ", уточни той.

Нови клиенти от строителния бранш са донесли растежа и на казанлъшката " А груп инвест ", която създава заготовки от арматурно желязо. Макар че прогнозите като цяло са сложни, от компанията показват, че все още като цяло има работа и придвижване на пазара. " Очакваме отново да имаме нарастване на оборота тази година, щом си разрешаваме да поръчваме нови машини ", сподели притежателят и шеф Алдо Касабов.

Отново за строителството работят и още няколко компании в топ 20. Сред тях са сливенската компания за крепежни детайли и арматура " Н сие Х-Къчеви " и варненският производител на покривни системи " Мухтаров ", който присъстваше в класацията на най-динамичните металообработващи компании и преди година. Дограми и фасади вършат варненската " Комфорт партнерс " и шуменската " България слой трейд ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Отбрана 2 Свят 3 Градове 1 Отбрана 2 Свят 3 Свят 1 Отбрана 2 Коментари и разбори 3 Отбрана Реклама
Покрай пътното строителство пък покачва резултатите си варненският производител на пътни знаци и табели " А.Д. холд ", който влиза в класацията за втора поредна година. Нов участник в същия сегмент е смолянската " Микони ".
Чуждо наличие
В класацията тази година попада и едно дружество с задгранична благосъстоятелност - " Фон аркс ", което до неотдавна се занимаваше с комерсиална активност. Самото сдружение е записано още през 2013 година, само че през 2019 година шведският притежател Von Arx трансферира производството от Швейцария в Пловдив. Именно тогава компанията за първи път регистрира внезапен скок на приходите, който продължава и през 2020 година и й обезпечава място в топ 20. Шведската Von Arx държи марката и технологията за произвеждане на необятна гама машини и съоръжения за повърхностна обработка на подове и настилки, които са предопределени най-вече за строителната промишленост.

Смесена българско-турска благосъстоятелност пък има основаната в Исперих " Айваз Н ", която като оборот е измежду най-големите в класацията. Регистрирана е през 2010 година с предмет на активност произвеждане и търговия с железни произведения и е представител на турския холдинг Ayvaz. Основните артикули на предприятието са гъвкави неръждаеми железни тръби.

Фабриката за железен амбалаж (консервни кутии и капачки) на ФМА в Лясковец също е измежду най-бързо растящите в бранша. По данни от Търговския указател притежател с близо 99% е " Елена груп ", а краен физически притежател е Иван Иванов. Миналото лято обаче различен производител на железен амбалаж с турска благосъстоятелност - " Сартен България ", получи позволение от Комисията за защита на конкуренцията да придобие активите на предприятието, а информация в Имотния указател демонстрира, че земята и постройките към този момент са трансферирани.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР