Най-деликатните части в гръбнака са междупрешленните дискове Това са природни

...
Най-деликатните части в гръбнака са междупрешленните дискове Това са природни
Коментари Харесай

Тези храни облекчават болките в гръбнака

Най-деликатните елементи в гръбнака са междупрешленните дискове Това са естествени амортизатори, които пазят гръбнака, като разпределят тежкото натоварване.

Тези дискове би трябвало добре да се хранят. Още повече, че имат тънки съдове към тях, които елементарно се запушват от всевъзможни отпадъци в кръвта. Ядрото на междупрешленният диск е от особени белтъци, назовават се ГликозоаминоГликани -ГАГ. Те могат стремително да поемат вода и стремително да я отделят.

Така се опълчват на натоварването. Тези ГАГ се образуват от аминокиселини, които се намират в месото, рибата, млякото, сиренето, изварата. Растителните протеини не могат да ги заменят напълно.

Ако сте се отказали от месото, това не значи че би трябвало да се откажете и от зеленчуците, а в противен случай. Яжте доста типове зеленчуци и пресни плодове. Яжте и сладки неща, даже да се не разрешават от диетолозите.

Глюкозата бързо постъпва в кръвта и незабавно доставя сила на междупрешленните дискове. Така те могат бързо да употребяват значимите аминокселини за ГАГ.

 Фъстъчено масло

Добре е захарите да не се набират от бяла захар, а от мед, плодови сокове и сладки плодове. Яжте и мазнини - и те са потребни. За положителната работа на дисковете са нужни и витамини от групата на витамин А, витамин Д, Е и К. Тези витамини се усвояват доста елементарно, в случай че в храната ви има и мазнини. Затова не прогонвайте от трапезата си всички мазнички неща.

Наблягайте най-много на растителните масла като царевичното, рапичното, фъстъченото масло. Според диетолозите те са доста по-полезни от елементарното олио, та даже и от зехтина. Когато се прибавят тези храни в менюто, няма да имате проблеми и болки в гръбнака, ще сте гъвкави и преносими.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР