Най-дългото хоро ще се извие в Пловдив днес по време

...
Най-дългото хоро ще се извие в Пловдив днес по време
Коментари Харесай

На фестивала: 100 души се хващат на хоро, канят и пловдивчан...

Най-дългото хоро ще се извие в Пловдив през днешния ден по време на десетото издание на Балкански фолклорен фестивал „ Хопни ми, тропни ми ”, който стартира пред Военния клуб. Десет любителски сформира от града, Войводиново, Калековец, Труд, Белащица, Лом, Рудозем и от други елементи на страната, се включиха тази година.  



Откриването стартира с осъществяване на  " Големите гайди " от Асеновград с началник Стефан Янев. 

Над 100 реализатори ще се заловен на хорото, те канят и пловдивчани да ги последват. Най-малкият участник във фолклорния фестивал тази година е на 12 г, а ветеранът е 65-годишният Владимир Николов. " Като чуя национална музика и душата ми живее. Мога да играя цяла вечер ", показа Владимир, който взе участие от 8 години в любителска танцова натрупа. 



Междувременно стана ясно, че тази година регламентът на фестивала е изменен – той няма да има спортен темперамент. Всеки клуб може да взе участие, като изиграе две хора или фолклорна разработка. Таксата за присъединяване е 7 лева на танцьор, а събраната сума уредниците ще дарят в интерес на Мирослав Павлов от Пловдив, който пострада при осъществяване на служебните си отговорности.

Преди четири месеца старши инструкторът по парашутна подготовка в Силите за специфични интервенции, който има зад тила си над 1500 парашутни скока и участия в 4 международни шампионати по парашутизъм в състава на националния тим, пострада. Седмица след случая никой не даваше гаранции, че той ще се разсъни от комата, в която беше изпаднал след тежката  черепно-мозъчна контузия. Днес обаче Мирослав Павлов към този момент е в схващане, беседва с околните си, с медиците от Военна болница – Пловдив, като постепенно възстановява функционалните благоприятни условия на тялото си. Този прогрес напълно дължи на лекарите от ВМА – София и Пловдив, всекидневните грижи на своето семейство и моралната поддръжка на всички негови сътрудници и другари, които се молят всекидневно за неговото възобновяване.
Сега, той има потребност от интензивно лекуване и специфична рехабилитация, които да оказват помощ за връщането му към естествен метод на живот.

В момента тече акция за събиране на средства за подкрепяне на лекуването му. На площада има и кутия, в която сее събират средства в помощ на военнослужещия.

 

 За възобновяване на Мирослав е нужна сумата от 150 000 евро, която е непостижима за неговите близки. Средствата са нужни за профилирана рехабилитация, медикаментозно лекуване и превозване до болничното заведение в Турция.
" Обръщаме се към Вас с молба – помогнете ни да съберем нужните средства за лекуването на Мирослав и да дадем късмет на един заслужен военнослужещ от Специалните сили на българската войска да си върне живота ", приканиха уредниците на благотворителния фестивал. 

Дарителската сметка е:
„ УНИКРЕДИТ БУЛБАНК “ АД
IBAN: BG69UNCR70001525005765
BIC: UNCRBGSF
Валута: ЛЕВА
Титуляр: Мирослав Павлов Павлов
PayPal:

Снимки от Валентина Биларева 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР