Най-често срещаният вид домашни хлебарки еволюира много по-бързо, отколкото са

...
Най-често срещаният вид домашни хлебарки еволюира много по-бързо, отколкото са
Коментари Харесай

Хлебарките скоро ще бъдат имунизирани към повечето пестициди

Най-често срещаният тип домашни хлебарки еволюира доста по-бързо, в сравнение с са предполагали учените, сочи ново проучване, извършено в Съединените щати. Учени от университета Пърдю в Индиана се опитвали в продължение на шест месеца да унищожат популация от типа “германски хлебарки”, които са най-разпространени в международен мащаб, оповестява БТВ.

Буболечките живеели в три здания в Илиноис и Индиана и били подложени на доста и разнообразни типове токсини.

Учените открили, че освен хлебарките съвсем не се вляят от тези пестициди, ами някои от популациите не престават да се усилват даже след приемането на другите типове отрова. В един миг една от популациите даже “процъфтявала” и нейната численост се нараснала макар комбинираните пестициди, с които били третирани.

Оказало се, че хлебарките развиват устойчивост към огромни групи от пестицидите, с които се опитваме да ги унищожим и тази устойчивост се предава надолу по поколенията. Това значи, че всяко последващо потомство хлебарки е по-издръжливо от предното и не може да бъде отровено.

До момента учени са считали, че хлебарките развиват “имунитет” само към обособени пестициди, само че новото изследване сочи, че тази устойчивост е към цели групи токсини. Женска немска хлебарка може да има към 50 дребни на всеки три месеца. На годишна база от една единствена хлебарка и нейните генерации могат да се появят до 10 млн. други. Това значи, че еволюирането на буболечките и техният имунитет към пестициди може да се случи доста по-бързо в сравнение с е считано досега.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР