Най-честите усложнения, засягат дихателните пътища и централната нервна система.Няколко пациента

...
Най-честите усложнения, засягат дихателните пътища и централната нервна система.Няколко пациента
Коментари Харесай

Коклюш откриха и във Варна

Най-честите затруднения, засягат дихателните пътища и централната нервна система.

Няколко пациента са признати в Инфекциозна клиника с по-тежка патология. Това сподели за Радио Варна доктор Каролина Златева.

Драстичен е скокът на случаите на коклюш в България съгласно формалните данни.

От началото на годината случаите на заболели са 10 пъти повече в съпоставяне със болестта за същия интервал на 2023 година.

" В голямата част от случаите заболяването протича относително леко. Особено при ваксинирани деца. Затова и малко мъчно се слага диагнозата. Самото дете следва да бъде изолирано, а контактните лица би трябвало да имат поради, че могат да разпространят болестта “, разяснява доцент Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.

Коклюш, прочут и като магарешка кашлица, е остра респираторна зараза, което протича с присъща конвулсивна кашлица. У нас, болестта е особено за деца в друга възраст. Причинява се от бактерията Bordetella pertussis, едва устойчива във външната среда – при стайна температура умира за към 30 мин.

Инкубационен интервал е приблизително 7-10 дни.

В началото на болестта болният е с прояви на лека до умерено висока температура, хрема и кашлица, която прераства в типична пароксизмална спастична (магарешка) кашлица. Оздравяване настава за към 4-6 седмици.

Най-честите затруднения, засягат дихателните пътища и централната нервна система.

Възможно е развиването на пневмония, която според от своята тежест може да е причина и за летален излаз.

При тежки форми на коклюш се следи смяна в съзнанието и гърчове, които са в следствие от нарушено доставяне с О2 и мозъчни кръвоизливи и могат да доведат до непрекъсната мозъчна увреда и даже до гибел.

Погрешно е да се счита, че един път прекаран коклюшът не повтаря. Възможно е човек да е притежател на вируса без да има забележими признаци на заболяването.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР