Най-честите рискове при надуваемите артикули за плажа като дюшеци, пояси

...
Най-честите рискове при надуваемите артикули за плажа като дюшеци, пояси
Коментари Харесай

Ето кои са най-честите рискове при надуваемите артикули за плаж

Най-честите опасности при надуваемите продукти за плажа като дюшеци, пояси и раменки са свързани с неналичието на нужната предупредителна информация за използването им, част от която са рестриктивните мерки по отношение на възрастовите групи и тежестта на децата, за които са подобаващи. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването „ Резонанс “ по телевизия „ Евроком “. Той добави, че има избрани условия към материалите, от които този вид продукти да бъдат направени, в това число да няма остри ръбове при събирането на обособените им детайли.

Маргаритов уточни, че най-много преди началото на летните сезони, когато има засилен импорт на надуваеми продукти и нараснал надзор от страна на институциите, още на границите се стопират стоките, за които липсват документи за сходство с европейските стандарти за сигурност, информация за производителя, указания за приложимост и прочие „ При осъществяването на инспекциите ние пожелаваме документи. Ако такива липсват, се назначават лабораторни проучвания, като задачата е да се откри сходството със стандартите “, изясни той.

Председателят на КЗП предизвести, че даже когато тези артикули дават отговор на всички условия на стандартите и напълно законосъобразно се популяризират в комерсиалната мрежа, родителите не би трябвало да им се предоверяват. „ Те имат само асистиращо предопределение, което никога не анулира грижата на придружителя, изключително когато приказваме за по-малките деца. Установено е несъмнено посредством проучвания, че за жалост едно малко дете може да се удави даже и единствено в няколко сантиметра вода и когато е снабдено с такива продукти “, сподели Маргаритов, оповестиха от пресцентъра на КЗП.

За да могат потребителите да защитят правата си при вероятно пораждане на спор при използването на туристически услуги по време на лятната отмора, е значимо да носят със себе си всички документи, свързани с предварителното договаряне с търговеца. Това са ваучерите, платежните документи, кореспонденцията като част от преддоговорната информация с туроператора или непосредствено с хотелиера, от която излиза наяве какви са били въпросите и надлежно какви са били и отговорите, формирали параметрите на офертата, която в последна сметка клиентът е избрал.

„ Ако търговецът не е податлив да извърши уговорките си или да предложи равностойни обезщетителни ограничения, които да удовлетворяват потребителя, идва ред на намесата на контролния орган в две съществени направления. Едната – определяне на нарушаването и налагане на глоба. А другата – да помогнем на потребителите да получат заслужено обезщетение или да бъдат обект на една добра комерсиална процедура, която да им разреши да изкарат пълноценно своята отмора “, обясни ръководителят на КЗП.

Маргаритов разяснява и цените на таксиметровите услуги по морето. „ Ако в София таксиметровата компания „ Х “ вози на избрана цена на километър, то в Несебър, да вземем за пример най-вероятно тя няма да вози на тази цена, тъй като няма такова обвързване. Затова е значимо да погледнем какви са изискванията и да преценим дали ни устройват или да потърсим по-разумна опция “, предложи той. И добави, че цените би трябвало да бъдат оповестени по този начин, че да може потребителят да е наясно с тях преди да стартира потреблението на тази услуга. Маргаритов посочи, че законът не показва категорично по какъв начин да бъде направено това – на уебсайт, осведомително табло и така нататък „ Най-надеждният метод, съгласно мен, е те да бъдат оповестени върху самото транспортно средство, което прави таксиметровата услуга “, сподели той.

И акцентира, че другият значим миг е цените да бъдат спазени такива, каквито са. „ За страдание, знаем случаи, и тук сътрудниците от Автомобилната ревизия могат по-скоро да кажат по какъв начин се противодейства на това, в които цената е оповестена доста ясно, само че когато се качите в автомобила, се оказва, че по някакъв неведом метод, посредством потреблението на неразрешени механически средства, сметката най-после е доста повишена по отношение на това, което би трябвало да бъде предвид на ценоразписа “, посочи Маргаритов.

Председателят на КЗП напомни, че през годините контролният орган е глобил опити на обособени търговци или по-малки компании да имитират при брандирането на колите си огромни компании, които са се утвърдили на пазара със относително преференциалните си цени и правилното им използване. „ Тогава човек може доста по-лесно да се заблуди и да не огледа цените, които може също да са оповестени, само че да са пет пъти по-високи и по този начин да попадне в лапите на един некоректен търговец “, разяснява Маргаритов и уточни, че в последните години такива случаи са все по-редки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР