Най-честата хипотеза залага на половия хормон естроген, който пази донякъде

...
Най-честата хипотеза залага на половия хормон естроген, който пази донякъде
Коментари Харесай

Защо жените боледуват повече, но живеят по-дълго

Най-честата догадка залага на половия хормон естроген, който пази ненапълно от сърдечносъдови произшествия през дейните години 
Жените живеят по-дълго от мъжете в множеството страни. Мъжете са по-дълголетни в няколко азиатски страни - Афганистан, Непал, Папуа-Нова Гвинея, Намибия и Зимбабве в Южна Африка и още няколко. Изключенията евентуално се дължат на огромен % майчина смъртност при раждане и неравноправие на половете във всичките измерения. Твърдението, че дамите са по-дълголетни, обаче не е безспорна истина за всяко съпоставяне мъж - жена, а статистика. Анализ в “Бритиш медикъл джърнъл ” за продължителността на живота на мъжете и дамите в 199 страни за съвсем 200 година сочи, че постоянно женените и мъжете с тапия от университет са по-дълголетни от неомъжени дами и дами без обучение.

Всички фактори не са изучени, преплитат се обществени, поведенчески и естествени дадености, само че даже взети изолирано, биологичните разлики могат да обяснят по-високата дълготрайност на живота на дамите. Учените считат, че водеща роля има женският сексуален хормон естроген. С милитаристична изразност той може да бъде наименуван хормонална стража, която пази сърцето. С присъединяване на ензима се реализира понижаване на равнищата на нездравословния холестерол в кръвообращението, който се счита за водеща причина за сърдечните инфаркти. Лекарите го назовават липопротеин с ниска компактност и в медицинските документи се изписва с абревиатурата LDL. Разговорно е прочут като неприятен холестерол.

Обикновено 5-10 година преди менопаузата естрогенът понижава, а след нейното настъпване стига минимума си в женското тяло. Тогава при равни други условия рискът за сърцето и мозъка на дамите се изравнява с мъжкия. На тази основа поражда хипотезата, че хормонозаместителна терапия (ХЗТ) би подобрила здравето на сърцето в менопаузата.

Някои проучавия в Съединени американски щати върху дълготрайната ХЗТ оставя доста въпроси без отговор, написа Кливланд клиник в информативен материал по тематиката за здравето на дамите. Медицината продължава да събира доказателства за резултатите.
Към момента се цитират изследвания за “някои преимущества на ХЗТ за попречване на загубата на костна компактност - остеопорозата, и понижаване на вероятността от рак на дебелото черво ”, само че не и за обвързваните със сърцето опасности.
Но даже и за поддръжка за костите и черват решението за продължителна заместваща хормона терапия би трябвало ще е след претегляне на плюсовете и минусите, до момента в който не се намерят безапелационни доказателства в едната или другата посока, считат създателите. Затова пък има безспорни данни, че най-честите болести засягат мъжете и дамите по друг метод. Най-вече когато става дума за признаци, познаването на нюансите може да е животоспасяващо.

Инфаркт. Характерното при сърдечен удар чувство на мъжете е за напън като от скала върху гърдите и болежка. Но не е толкоз постоянно срещано при дамите. 

При доста дами притеснителният признак може да е в горната част на гърба или в стомаха, да се появят в друга композиция болежка в челюстта, зной, гадене, зашеметяване. Друго, за което кардиолозите предизвестяват: макар че сърдечносъдовите болести са измежду водещите аргументи за гибел и при двата пола, съдбовният излаз е по-вероятен за дамите.

Инсулт, мозъчен удар. Честите признаци на това животозастрашаващо положение са неочаквана уязвимост на едната страна на лицето и тялото, загуба на диалект и равновесие, мозъчна мъгла. Но дамите постоянно имат и спомагателни или разнообразни признаци като гърчове, пристъп, халюцинации, хълцане, повръщане.

Както и се възвръщат по-трудно и дълготрайно от инсулт.

Стрес. За дамите е по-вероятно да изпитват възприятието, че натискът от средата (ангажиментите, работата, животът) слага на тестване търпението да го понесат, без да унищожи прочувствената им непоклатимост. При неспособност да понесат тежестта на такава преса и двата пола изпитват яд и мускулно напрежение, само че дамите по-често споделят, че това им предизвиква главоболие, стомашно разстройство или ги кара да плачат. Мъжете несъмнено по-рядко имат физически признаци. На приницпа “аз не се усещам по този начин, значи е невероятно ” мъжете са склонни да подозират, че дамите просто се глезят. Доказано е посредством справедливи измервания обаче, че бъркат.

Болка. Лекарите към момента не знаят повода, само че считат, че през живота си дамите изтърпяват повече епизоди на хронична болежка. В това разбиране се включва трудно чувство, което продължава над 6 месеца. Освен това болката при дамите постоянно е по-интензивна. Обяснението може да е в хормоналните разлики сред половете, само че е допустимо и механизмите да са доста по-сложни.

Остеопороза. Жените изключително след 40-годишна възраст по-често развиват остеопороза. Но съгласно американски изследвания мъжете с аналогична рохкавост на костното вещество са в 2 пъти по-голям риск от съдбовно развиване при строшаване на бедрената шийка.

Урологични инфекции. Въпреки че дамите са склонни да получават по-често инфекции на пикочните пътища, при мъжете възпаленията са по-комплицирани. Преобладаващите аргументи за инфекцията при двата пола също не съответстват. Жените най-често са жертва на бактерии заради анатомичното влечение за по-лесно нахлуване на микроби в пикочните пътища - имат по-къса уретра. При мъжете е по-вероятно да зародят от нещо, което блокира потока на урината - да вземем за пример уголемена простата или камъни в бъбреците.

Имунитет. Предимство на женския организъм е, че природата го е снабдила с по-разгърната имунна система от мъжете. Обяснението е в развой на уточняване. Засега се дискутират количествени връзки. С напредъка на генетиката се разбра, че Х-хромозомите имат по-висока компактност на гени, свързани с имунната система. По решение на основателя, природата или някаква друга мощ дамите имат две Х-хромозоми, а мъжете - една.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР