Най-богатият човек в Украйна - Ринат Ахметов оцеля след революцията,

...
Най-богатият човек в Украйна - Ринат Ахметов оцеля след революцията,
Коментари Харесай

Най-богатият украинец възвръща състоянието си, унищожено от войната

Най-богатият човек в Украйна - Ринат Ахметов оцеля след революцията, войната и национализацията на активите. Състоянието му спадна съвсем 4 пъти от най-високото си равнище през 2013 година, откакто революцията в Украйна прерасна в революция, спор с Русия и анексирането на Крим.

И въпреки всичко 52-годишният предприемач продължава да бъде най-богатият човек в Украйна, като положението му сега доближава 5.9 милиарда $, съгласно Индекса на милиардерите на Bloomberg.

Ахметов има System Capital Management, най-големият промишлен конгломерат в страната, чиито най-ценни активи са стоманената компания Metinvest и DTEK - компания за рандеман на въглища и природен газ, която създава и доставя електрическа енергия. И двете компании имат предприятия в региона на Донецк и Луганск, където избухна въстание на проруски бунтовници.

 Политическите разтърсвания в Украйна донесоха големи загуби на Ахметов
Политическите разтърсвания в Украйна донесоха големи загуби на Ахметов

Милиардерът, който е притежател на футболния " Шахтьор Донецк " и разпален покровител на някогашния президент Виктор Янукович, бе заставен да се реалокира от родния си Донецк в Киев, а благосъстоянието му съществено спадна от върховите 22.4 милиарда $ през януари 2013 година

В началото на 2017 година активите на Metinvest и DTEK в Луганск и Донецк бяха национализирани от проруските бунтовници, откакто военните ветерани на Украйна започнаха транспортна обсада на източните региони, следени от бунтовниците.

Въпреки това Ахметов и фирмите му съумяха да оцелеят, а Metinvest регистрира по-силни финансови резултати за първата половина на 2018 година в съпоставяне със същия интервал през 2017 година

 Вятърна плантация на DTEK в Украйна
Източник:

Вятърна плантация на DTEK в Украйна

Производството на въглища на DTEK понижа с 12.9% през същия интервал. Усилията някои от енергийните предприятия да преминат от антрацитни въглища, недостъпни поради транспортната обсада, към черни въглища към този момент дават резултати и разрешават на холдинга да понижи потребностите си от импорт на въглища, съгласно Александър Параший от Concorde Capital.

Освен това компанията си е сложила за цел да вложи към 1.1 милиарда $ във възобновими енергийни източници до 2020 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР