Най-богатият човек в света Бил Гейтс инвестира в стартъп, който

...
Най-богатият човек в света Бил Гейтс инвестира в стартъп, който
Коментари Харесай

Бил Гейтс инвестира в стартъп, който може да захрани тежка индустрия със слънчевата топлина

Най-богатият човек в света Бил Гейтс влага в стартъп, който употребява слънчевата топлота за основаването на газ, задоволително за зареждане на тежка промишленост.

Компанията Heliogen употребява огледала, с цел да концентрира слънчевата светлина, създавайки температури от порядъка на 1 000 градуса по Целзий, без във атмосферния въздух да се отделят нездравословни излъчвания.

Технологията даже може да сътвори температури от 1 500 градуса по Целзий. Високата температура служи за делене на водородните молекули от водата, създавайки газ, който може да се употребява за отоплението на домове, задвижването на коли и като гориво за електроцентрали, давайки опция на изкопаемите горива.

Бил Грос, основен изпълнителен шеф и създател на основаната в Калифорния компания, съобщи, че стартъпът съставлява софтуерен скок за справяне с нездравословните излъчвания от индустрията и превоза, които съставляват 75% от въглеродния отпечатък в света.
 Снимка 453634
Източник:

Компанията употребява програмен продукт за задвижване на огромен масив от огледала, които отразяват слънчевата светлина към избрана цел. Така съсредоточената слънчева топлота основава нов източник, съвсем три пъти по-интензивен от комерсиалните слънчеви системи, изяснява Грос.

По думите му основаването на евтина, свръхвисока температура и сила дава на компанията опция да мисли за по-сериозен принос за решаването на климатичните проблеми.

Технологията може да генерира задоволително високи температури за произвеждане да вземем за пример на цимент без изкопаеми горива.

Производството на цимент е третият в света източник на нездравословни излъчвания след нефта и въглищата. В същото време се чака производството му да нараства поради засилващата се урбанизация в разрастващите се страни и поради икономическия напредък.

Ако производството на цимент не бъде контролирано по някакъв метод или не се измисли екологична опция, то това би представлявало огромна опасност за задачите на Парижкото съглашение.

Heliogen има поддръжката на вложители с частен капитал и бизнесмени, които имат вяра, че неговата технология може да помогне на най-замърсяващите промишлености да понижат въглеродните си излъчвания.

Ранните вложители в Heliogen включват Гейтс, компанията за рисков капитал Neotribe, какито и Nant Capital на милиардера Патрик Сун-Шион.

Гейтс разяснява, че е удовлетворен от това, че е измежду първите вложители и последователи на стартъпа. Според него той е благонадежден и обещаващ в желанията си да замести изкопаемите горива.

" Днес индустриалните процеси като тези, употребявани за производството на цимент, стомана и други материали, са виновни за повече от една пета от всички излъчвания. Тези материали са на всички места в живота ни, а нямаме потвърдени технологии, които да ни дадат налични, нулево-въглеродни други възможности на произвеждане. Ако желаем да стигнем до нулеви въглеродни излъчвания като цяло, то имаме още доста да работим ", разяснява милиардерът.
 Светът ще добива половината от нужното електричество от вятъра и слънцето до 2050-а
Светът ще добива половината от нужното електричество от вятъра и слънцето до 2050-а

Европа ще е водач с 92% възобновима електроенергия
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР