Най-богатите хора в Америка са и едни от най-големите замърсители

...
Най-богатите хора в Америка са и едни от най-големите замърсители
Коментари Харесай

10% от най-богатите американци са отговорни за 40% от замърсяването на планетата

Най-богатите хора в Америка са и едни от най-големите замърсители в света - освен поради големите си домове и частни самолети, само че и поради изкопаемите горива, създавани от фирмите, в които те влагат парите си.


Ново изследване, оповестено в четвъртък в списание PLOS Climate, демонстрира, че най-богатите 10% от американците са виновни за съвсем половината от замърсяването на планетата. Авторите му приканват държавните управления да се откажат от " регресивните " налози върху въглеродния интензитет на това, което хората купуват, и вместо това да се съсредоточат върху облагането на вложенията, които замърсяват климата.

" Глобалното стопляне може да бъде голямо, непреодолимо. Знаете, че по някакъв метод допринасяте за него, само че това не е ясно или количествено измеримо ", споделя Джаред Стар, академик по стабилно развиване в Масачузетския университет в Амхърст и създател на отчета.

Това изследване оказва помощ да се построи по-ясна визия за самостоятелната отговорност, като се отиде оттатък това, което хората употребяват, сподели той пред Си Ен Ен.

За тази цел откривателите проучват големи масиви от данни, обхващащи 30 години, с цел да свържат финансовите преводи със замърсяването с въглероден диоксид. Те преглеждат замърсяването на планетата, породено от директните интервенции на фирмите, както и замърсяването, обвързвано с въздействието на фирмите върху климата по-надолу по веригата на доставки - да вземем за пример главната част от излъчванията на петролните компании идва, когато клиентите им изгарят добития от тях нефт. По този метод се получава въглероден отпечатък за всеки $ икономическа активност в Съединени американски щати, който откривателите свързват с семействата, като употребяват данни от изследвания на популацията, показващи браншовете, в които работят хората, и техните приходи от заплати и вложения.

Те откриват, че най-богатите 10% в Съединени американски щати, т.е. семействата, които печелят повече от 178 000 $, са виновни за 40% от замърсяването на планетата, породено от индивида. Само приходите на най-големия 1% - семействата, които печелят над 550 000 $ - са свързани с 15-17% от това замърсяване.

В отчета се показват и " свръхизточниците ". Те са съвсем извънредно измежду най-богатите 0,1% от американците, съсредоточени са в браншове като финансите, застраховането и минното дело и генерират към 3000 тона въглеродно замърсяване годишно. В вероятност се счита, че хората би трябвало да лимитират своя въглероден отпечатък до към 2,3 тона годишно, с цел да се оправят с изменението на климата.

" Петнадесет дни от приходите на домакинство от 0,1% от популацията генерират толкоз въглеродно замърсяване, колкото цялостен живот от приходите на домакинство от долните 10% ", сподели Стар.

Въздействието върху климата не зависи единствено от размера на приходите на хората, само че и от промишленостите, които ги генерират. Според отчета едно домакинство, което печели 980 000 $ от някои браншове на изкопаемите горива, да вземем за пример, ще се смята за свръхизточник. Авторите на отчета приканват политиците да премислят метода, по който употребяват налозите за справяне с климатичната рецесия.

Данъците върху въглеродните излъчвания, които са ориентирани към това, което хората купуват - храната, която ядем, колите, които караме, облеклата, които купуваме - " санкционират непропорционално бедните, като в същото време оказват едва влияние върху извънредно богатите ", споделя Стар. Освен това те пропущат част от благосъстоянието на богатите хора, което те изразходват за вложения, а не за закупуване на движимости. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР