Най-близкият адвокат на Делян Пеевски Александър Ангелов е крайният бенефициент

...
Най-близкият адвокат на Делян Пеевски Александър Ангелов е крайният бенефициент
Коментари Харесай

Адвокатът на Пеевски е собственик на офшорката, която драпа да прилапа ”Дунарит”

Най-близкият юрист на Делян Пеевски Александър Ангелов е крайният бенефициент на офшорката „ Виафот “ (Viafot Ltd.), записана на Британските вирджински острови. Това демонстрират данни от Панамските документи, написа Биволъ, базирайки се на документи, получени след достъп по съглашение с Международния консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ) и Зюддойче цайтунг.
„ Виафот “ е притежател на българската компания „ Виафот Инвестмънт България “, която от две години прави опити да превземе русенския оръжеен цех „ Дунарит “ с целия инструментариум на страната. Собственикът на „ Дунарит “ Емилиян Гебрев се оплака в телевизионно изявление, че откакто се е съгласил да влезе в собствеността на завода, против него се е стоварила цяла репресивна машина в лицето на прокуратурата и Национална агенция за приходите. Срещу предприемача и сина му е имало и опит за физическо нападение.

Собствеността на „ Дунарит “ се свързва с някогашния притежател на банката КТБ Цветан Василев, а „ Виафот “ с депутата от Движение за права и свободи и медиен магнат Делян Пеевски. Двамата бяха близки до 2014 година, когато сред тях настъпи спор, за разпределението на капиталите и активите на банката, довел до краха на КТБ. Последва преразпределение на активите, повече наподобяващо на плячкосване. Оръжейният цех „ Дунарит “, който е печеливш, остана в областта на въздействие на Василев, а домогванията против него са разумно продължение на войната за наследството на КТБ, в която компаниите, свързвани с Пеевски, имат цялостна поддръжка от страната.

Депутатът Делян Пеевски е считан от анализаторите за забележимия знак и еманация на „ дълбоката страна “ в България – като фронтмен на някогашни офицери от Държавна сигурност, близки до Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, само че контролиращи всички дейни политически субекти. Тази подмолна мрежа от комунистически ченгета ръководи трайно политическите, стопански и публични процеси в годините на „ прехода “ и на практика управлява голям по размери бизнес. Събитията, свързани с него се отличават с грубост и безочливо занемаряване на закони и правила. Пеевски е етикиран като „ детето – знамение “, откакто има необяснимо звездна кариера и бизнес от 2001 година насам. Тогава той изгря на политическия хоризонт когато още като юноша със приблизително обучение внезапно оглави Пристанище Варна и стана политически секретар на Министъра на превоза Пламен Петров, прочут с „ оная фотография “ по време на държавното управление на Национална движение „Симеон Втори". Последва магистратска, депутатска и министерска кариери, без нужния ценз и биография. От 2007 година Делян Пеевски се трансформира в явния притежател, инспектор и монополизатор на медийния пазар в България, финансиран с неограничени средства от банкрутиралата КТБ и персонално от Цветан Василев.

След идването на Българска социалистическа партия на власт и слагането на Пламен Орешарски за Премиер, Пеевски беше определен, без да има каквато и да е професионална процедура, за началник на ДАНС през 2013 година Това стана по извънредно абсурден метод, което провокира всеобщи и спонтанни митинги на гражданското общество, довели до неговата оставка и в последна сметка до рухването на държавното управление на Орешарски. Наречен от списание „ Шпигел “ „ Айсберг на корупцията “ в България, Делян Пеевски продължава да уголемява своята бизнес империя и политическо въздействие през годините, без значение от конюнктурната обстановка. Менторите, които стоят зад него, обезпечават зелена светлина за налагане на политико-обществения модел, станал нарицателен с прозвището #КОЙ. Тази обстановка, основава трайно чувство в свободомислещото общество, че не съответния Министър-Председател, а точно #КОЙ действително ръководи и управлява живота в страната.

„ Не съм юрист на Пеевски “

Адв. Александър Ангелов твърдеше обществено през 2015 година, че не е юрист на Делян Пеевски и го познавал „ от 3-4 години “. Въпросите за връзката му с Пеевски бяха заложени във връзка влизането му в управата на футболния клуб „ Левски “.

Ангелов е бил член на борда на шефовете и съставлява основни предприятия от бизнес империята свързвана с Пеевски и неговата майка Ирена Кръстева като полиграфическия комплекс ИПК „ Родина “, „ Обединени Български Вестници “, „ Стандарт “ и други.

В продължение на дълги години някогашният началник на ДАНС и народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски не заявяваше никаква благосъстоятелност, като се изключи един остарял автомобил „ Опел “, макар многочислените косвени доказателства, че той управлява голям по размерите си бизнес. Чак след 2016 година Пеевски стартира да изсветлява собствеността си, като все още се явява най-богатия народен представител в българския парламент, където се появява доста рядко. Декларираната благосъстоятелност обаче е прекомерно дребна част от активите, към които Пеевски има отношение, както стана ясно от следствие на Биволъ по изтекло портфолио на свързваната с него компания TGI Middle East, записана в Дубай.

Един от основните активи свързвани с Пеевски е цигареният холдинг „ Булгартабак “, приватизиран през 2011 година Според обществени изказвания на Цветан Василев точно Сашо Ангелов е лицето, съставило и изпратило до неговия имейл схемата за приватизацията на „ Булгартабак “. В нея се появяват имената на три офшорни сдружения наречени „ трите десетки “. В тях е трябвало да бъдат отчислени по 10% от собствеността на холдинга, като комисионна за премиера Бойко Борисов, приятеля му Александър Сталийски и Ахмед Доган, твърди Василев. Проверка на Биволъ обаче сподели, че офшорките са закрити не за дълго след приватизационната договорка.

Василев твърди още, че Ангелов е донесъл лист с предприятия и активи, които Пеевски му изискал в разгара на спора сред тях преди да бъде фалирана КТБ: „ Този лист пристигна от Пеевски, донесе го юристът му Александър Ангелов. Това си е чист рекет “, признава Василев в ТВ изявление за Сашо Диков.

„ Нека да седнем четиримата – аз, Пеевски, Александър Ангелов и Бисер Лазов и да забележим кой лъже “ – предложи банкерът, откакто водещия направи забележка, че описът е единствено лист хартия.

Децата на Държавна сигурност

През 2009 година адв. Гено Андреев основава консултантска компания „ Авиора консулт “. Негов съучастник в адвокатската фирма е сътрудника му Александър Ангелов.

.
адв. Александър Параскевов Ангелов

Биволъ загатна за пръв път името на Гено Руменов Андреев в обявата „ Мафията Булгартабак “. Той попада в лист с лицата,които могат да бъдат назначени за шефове на BT INVEST. Гено Андреев беше подложен и за известно време като Председател на Съвета на шефовете на “Техномаркет България” АД, в средата на 2016 година, когато Пеевски съумя да постави мажоритарен надзор върху собствеността и ръководството на компанията, посредством Дубайската TGI Middle East, за която Биволъ направи в детайли изследване. Гено Андреев е наследник на някогашен почитан офицер от Държавна сигурност и дълготраен началник в Национална следствена служба – Румен Генов Андреев, някогашен зам.-вътрешен министър на Министерство на вътрешните работи при държавното управление на Сергей Станишев. Андреев има впечатляваща визитка като чиновник на някогашната Държавна сигурност, в това число и специализация в школа на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Москва. Миналата година той се самоуби в дома си при странни условия. Самото самоубийство бе покрито с медийно заглушаване, а аргументите за него по този начин и не бяха разкрити.

След като Андреев татко бе заставен да си подаде оставката през 2009 година като зам. Министерство на вътрешните работи министър, той даде първото си ТВ изявление точно от офиса на адвокатската адвокатска фирма на сина си дружно с него.

Останалите двама члена на борда на шефовете на основната за делата на Пеевски „ Авиора консулт “ са: адв. Александър Параскевов Ангелов и …. Параскев Ангелов Параскевов. Тук няма просто съвпадане на имета, а още веднъж синовно-бащинска родствена връзка. Бащата на адв. Сашо Ангелов – Праскев Параскевов не е инцидентен човек, също както сътрудника си Румен Андреев. Параскевов е почнал и прекарал цялата си кариера, като кадрови, почитан офицер в някогашната Държавна сигурност, Второ главно управление (на ДС) или така наречен контраразузнаване, главно по турско направление. Запомнен е като един от сполучливите вербовчици, някои от чиито сътрудници „ израстват “ до депутати и публицисти в интервала на „ преход “. През 1990 година е назначен по заслуги към предходния режим от ген. Атанас Семерджиев като зам. шеф на Националната работа за отбрана на Конституцията /НСЗК/. Тя е правоприемник на Държавна сигурност по идеология и кадрови състав. По късно е преименувана още веднъж и нейни приемници се явяват НСС и ДАНС.

След пенсионирането си Параскевов е работил като осигурител, непосредствен до скандално известната Интергруп в тъмните години на зараждането и възхода на СИК. Фирмата е печално известна около връзките с мафиотския необут Поли Пантев, зрелищно екзекутиран на о-в Аруба, преди 18 година През 1994 година Параскевов е назначен за зам. Министър в Министерство на вътрешните работи по време на Виденовото държавно управление, отговарящ за направление Национална сигурност, т.е. под негов надзор са били службите за сигурност на страната до началото на 1997 година По същото време сътрудника му Румен Андреев е бил назначен за зам. шеф на Национална следствена служба. Особено забавно е, че под контрола точно на Параскевов е била тогавашната НСБОП. Именно бащата на сегашната “дясна ръка” на Делян Пеевски е имал цялостен достъп и надзор върху структурите и чиновниците водили на разработка и доклад по това време целия престъпен контингент и техните рапорти. Къде и от кого може да са прибрани след това тези досиета и #КОЙ може да има достъп до тях, може единствено да се допуска. След като Министерство на вътрешните работи бе управлявано от Богомил Бонев той направи изказване, че главната контрабанда за която е разследвана „ Интергруп “ е била под чадъра на НСС. Връзките на държавната работа с престъпните структури са били съвсем обществени.

#КОЙ съставлява Пеевски?

На 20-ти юли 2017 година избягалият в Белград някогашен началник на КТБ Цветан Василев потърси отбрана от Съединени американски щати по така наречен световен „ Закон Магнитски “. Василев моли, че е подложен на политическа принуда в България, поради опитите му да се опълчи на корупционния модел в страната. В жалбата си той упреква непосредствено Дилян Пеевски и Главния прокурор Сотир Цацаров в незаконна и репресивна активност. Василев е входирал своята тъжба до Департамента по правораздаване на Съединени американски щати. Като реакция, Пеевски подхваща защитна тактика и на собствен ред пуска несъгласие против отправените му обвинявания на 29-ти август същата година. Според закона на Съединени американски щати и двете преписки се движат от американски консултатски компании. За услугата Василев заплаща 50 000$, а Пеевски надлежно 30 000$ месечно, плюс спомагателните разноски. Консултантските компании на собствен ред реализират контакти и лобиране пред разнообразни американски политици, членове на Конгреса и държавното управление в името на поетата поръчка. Пеевски е входирал своето несъгласие точно посредством „ Авиора консулт “.

Под контракта подписан в Съединени американски щати от „ Авиора консулт “ с лобистката компания, която да пази Делян Пеевски по закона Магнитски стои подписът не на различен, а персонално на….. Параскев Параскевов. В това дело, извънредно значимо за ориста освен на Пеевски, а и на цялата настояща система на Статуквото в България, се е намесила непосредствено „ тежката артилерия “ и всички „ проксита “ са отпаднали.

.
Договорът за отбраната на Делян Пеевски по „ Закона Магнитски “ в Съединени американски щати е подписан от някогашния полковник от Държавна сигурност Параскев Параскевов – татко на юриста му Александър Ангелов.

Самият Пеевски получи първото си предопределение като следовател непосредствено в Национална следствена служба едвам на 24 годишна възраст по предложение на… Румен Андреев, тогава член на Висш съдебен съвет и със застъпничеството на близкия до Движение за права и свободи началник на Национална следствена служба Ангел Александров, който също умря при неизяснени условия след Румен Андреев предходната година.

Откъде адв. Александър Ангелов има близо 40 милиона лв.?

В Панамските документи „ Виафот “ се появява още през 2013 година Тя е записана от адвокатската адвокатска фирма „ Мосак и Фонсека “ (Mossack & Fonseca) по искане на партньорска компания от Кипър, която оперира и в България. При регистрацията в регистъра на Британските вирджински острови са показани номиналните притежатели и шефове които са кипърски жители.

През пролетта на 2016 година избухна абсурда с Панамските документи, а „ Мосак и Фонсека “ попадна в епицентъра на рецензии и следствия за корупция. Оказа се, че адвокатската фирма дълги години е прикривала действителните притежатели на офшорни компании, занимаващи се с пране на пари и укриване на благосъстоянието на политически лица. Ето за какво след абсурда „ Мосак и Фонсека “ подхваща инвентаризация на всички компании, за които в регистрите й липсват данни за крайните стопански бенефициенти. През декември 2016 са изискани по мейла данните за притежателя на „ Виафот “.

В декларацията, изпратена до панамската адвокатска фирма и подписана от Александър Ангелов се показва, че компанията няма активност, а източник на средствата й са заеми от …. самия Ангелов. Не са посочени страните, в които компанията оперира. Към декларацията са приложени копия от паспорта и персоналната карта на Ангелов.

.

Декларация на Сашо Ангелов за Виафот стр. 1

.
Декларация на Сашо Ангелов за Виафот стр. 2

Декларираното от Ангелов обаче не дава отговор на фактическото състояние на нещата. „ Виафот “ развива активност в България и то за доста пари. Както написа планът KTBFiles, през март 2016 година „ Виафот Инвестмънт България “ купува от италианския предприемач Едуардо Миролио посредством цесия отговорности на Дунарит към неговата компания Е. Миролио ЕАД. Предварително съглашение за договорката има още от 4 декември 2015 година

По това време “нещастните произшествия “ в живота на италианския предприемач зачестяват, когато в ръцете му попадат активи на „ Техномарет “ и „ Дунарит “. Миролио претърпява тежка злополука край Карнобат, по автомагистрала Тракия, при която две негови спътници умират. ПТП-то се случва измежду бял ден и при хубаво време. Не е предизвикано от външна причина. Автомобилът, BMW GT, просто излязъл от пътя. Една от версиите е, че водачът е задремал зад кормилото. Тя обаче е малко евентуална. Близки до индустриалеца подозират външна интервенция. Те описват, че никой от двамата оживели не помнел нищо от момента преди произшествието. Само коланите избавили Мирилио и сънародника му, който бил зад кормилото. Жените от задната седалка са били без колани и нямали този късмет. След злополуката дяловете на италианеца от „ Техномаркет “ попадат в ръцете на Пеевски. По–късно Миролио трансферира и активите си в “Дунарит” АД на офшорната компания.

След разкриването на Александър Ангелов като неоспорим краен притежател на „ Виафот “ поражда въпросът какъв е произходът на 19,563 милиона евро, с които „ Виафот Инвестмънт България “ е платила за цесията? Ако парите са негови дали ги е заявил и платил ли е налози върху тях?

Потърсен за коментар по телефона адв. Ангелов отхвърли да отговори на Биволъ по въпрос за връзката му с „ Виафот “: „ Не ме интересува защо става дума. Не желая да разясня нищо обвързвано с вас. Достатъчно явен ли съм? “ – отсече Ангелов и затвори телефона.

Прокси или подмолен фактор?

Анализите и догатките до каква степен Пеевски е независим „ състезател “ не са от през вчерашния ден. Фактът, че юрист Ангелов, който е близко и доверено лице на Пеевски още от зората на неговата „ бизнес “ кариера, се явява краен бенефициент и притежател на офшорката е индикативен. Това разкрива от една страна ползите на подмолната мрежа към депутата към „ Дунарит “, а от друга приказва в интерес на хипотезата, че депутатът и медиен магнат евентуално няма решаваща дума, а е употребен от задкулисието.

Ако Александър Ангелов е единствено подставено лице, с цел да прикрие собствеността на Пеевски, няма логичност той самият да е по този начин надълбоко затулен като притежател в офшорката. Нищо не пречи Ангелов да застане с името си в ролята на номинален притежател, както други юристи го вършат напълно обществено за свои клиенти.

Но в случай че Пеевски не владее директно активи, а той самият е подставено лице, то е разумно Сашо Ангелов да остане прикрит като притежател. Има логичност и в това, контролът върху активите да се реализира действително от хора като адв. Сашо Ангелов и сътрудника му адв. Гено Андреев, които са кръвно свързани с Държавна сигурност посредством своите татковци – Параскев Параскевов и починалия към този момент Румен Андреев.

Тази настройка значи също, че във всеки миг един „ съумял млад мъж “ може да бъде заместен от друга пионка, като системата ще продължи да работи. Фактът, че макар изрично отрицателния си имидж във вътрешен и интернационален проект Пеевски не е сменен до момента, приказва за вероятни други връзки и зависимости, които може да се окажат даже по-силни от стандартните бизнес ползи.

Относно Панамските документи

„ Панамските документи “ или „ Досиета от Панама “ e набор от милиони известия и документи на компанията Mossack & Fonseca, които през 2015 година изтекоха към немския вестник „ Зюддойче Цайтунг„. Немските публицисти споделиха архива с ICIJ, като консорциумът работи с публицисти от над 100 страни.

До момента данните за българи в Панамските документи се разгласиха извънредно от в. „ 24 часа “, посредством журналистката Алексения Димитрова. Изданието обаче не разгласява никакви данни за компании и лица, свързани с депутата и медиен магнат Делян Пеевски, както и с други мощни фигури в българския политически и публичен живот. Именно това постанова и намесата на Биволъ, с цел да бъде запълнена тази празнина и истината за българските скрити връзки в тези архиви да бъде разкрита до дъно.

Източник: Биволъ
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР