Най-близката до Земята звездна система – Алфа Кентавър – се

...
Най-близката до Земята звездна система – Алфа Кентавър – се
Коментари Харесай

Изненада! Откриха планета в най-близката до нас звездна система!

Най-близката до Земята звездна система – Алфа Кентавър – се намира на разстояние от нас едвам на 4.3 светлинни години! Системата се състои от общо три звезди -две от тях са сходни на Слънцето и обикалят близко една  до друга – това са Алфа Кентавър А и Алфа Кентавър Б. По-далече от тях се намира червеникавата трета звезда Проксима Кентавър. Още от 19-ти век астрономите са предполагали, че в региона на тази звездна система има планети – най-близките до нас извънслънчеви планети – само че до скоро не са разполагали с никакви доказателства. Днес обаче към този момент знаем  сигурно – най-сетне беше открита планета!

Европейски екип от учени е разкрил дребна планета по съмнения на придвижването на звездата Алфа Кентавър Б, породени от гравитационното привличане на обикалящата планета. Ефектът е следен доста мъчно и в действителност сегашното изобретение е осъществено по най-прецизния метод посредством този способ.

 Alpha Centauri planet

Планетата в звездната система Алфа Кентавър през погледа на художник. Image: ESO

Звездата Алфа Кентавър Б е сходна на нашето Слънце, а масата на новооткритата планета е напълно малко по-голяма от тази на Земята. Но приликите свършват дотук – вероятността на тази планета да има живот е извънредно ниска, тъй като се намира на разстояние едвам 6 милиона километра от своята звезда – тя е доста по-близо до звездата си, в сравнение с Меркурий до Слънцето. И въпреки всичко, от повърхността на планетата би се забелязала забележителна картина – в небето ще е забележима освен звездата Алфа Кентавър Б, към която планетата обикаля, само че и Алфа Кентавър А.

По информация от: ESO

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР