Най-близката до Земята комета, видяна за последно от неандерталците, вече

...
Най-близката до Земята комета, видяна за последно от неандерталците, вече
Коментари Харесай

Тази седмица човечеството ще има последния шанс да види рядка зелена комета СНИМКИ

Най-близката до Земята комета, забелязана за последно от неандерталците, към този момент се приближи на 1 февруари тази година. Но прекомерно ярката Луна ни попречи да се насладим изцяло на летящата " зелена " ледена топка с опашка. Но тази седмица ще има неповторима опция да забележим кометата C/2022 E3 ZTF в небето сносно. Като се има поради, че идващия път може да не полети назад към Слънцето след 50 хиляди години, това може да е последният късмет за човечеството да следи този галактически обект.

Кометата C/2022 E3 ZTF е наречена " зелена " поради присъщия нюанс, който се вижда в небето по време на нейния полет. Тази дългопериодична комета последно се е доближила до Земята преди 50 хиляди години. По това време последните неандерталци и хомо сапиенс към момента са били съседи в елементи от Европа и ние може да сме последните членове на нашия тип, които ще видят тази комета.
 Кометата C/2022 E3 ZTF Кометата C/2022 E3 ZTF беше наречена " зелена " поради присъщия нюанс, който се вижда в небето по време на нейния полет. Снимка: Forbes
Тази комета нашумя най-вече в медиите в средата на предходната седмица, защото на 1 февруари тя прелетя задоволително покрай Земята, откакто за известно време се „ срещна “ със Слънцето, пише Forbes. Какво значи близо? По галактически стандарти разстояние от 41,5 милиона км е толкоз близо. След това събитие ползата към нея внезапно понижа. Но прекомерно ярката Луна този ден и даже през идващите дни не ни разреши да се насладим изцяло на полета на една доста рядка комета в нощното небе.

Между другото, чешкият астроном Петр Хоралек съумя да направи неповторимо изображение на кометата, летяща към Земята, която се намираше тъкмо сред две известни съзвездия - Голямата и Малката мечка.
 Кометата C/2022 E3 ZTF Чешкият астроном Петр Хоралек съумя да направи неповторимо изображение на комета, летяща към Земята, която се намира тъкмо сред две известни съзвездия - Голямата и Малката мечка Снимка: ИнверсКога тази седмица може да се види кометата C/2022 E3 ZTF?
Но тази седмица има неповторим късмет да забележим кометата C / 2022 E3 ZTF допустимо най-ясно в миг, когато тя последователно се отдалечава от нашата планета. Като се има поради, че до края на седмицата Луната към този момент няма да свети толкоз блестящо, подобен обект, който не е доста издаден на фона на звездите, може да стане ясно забележим.

Според учените от четвъртък вечерта, 9 февруари, и през идващите 10 дни вечерта и нощното небе ще бъдат на практика лишени от лунна светлина. Това значи, че небето ще бъде доста по-тъмно и зелената ледена топка ще стане налична за гледане. Единственото нещо, което би трябвало да имате, е бинокъл, защото, за жалост, този обект няма да се вижда с просто око.

Според учените най-хубавото време за наблюдаване на кометата C/2022 E3 ZTF е вечерта и нощта на 10 против 11 февруари. Между другото, тази събота кометата ще прелети доста покрай Марс.
 Кометата C/2022 E3 ZTF На 1 февруари зелената комета прелетя задоволително покрай Земята, откакто за известно време се " срещна " със Слънцето Снимка: ForbesЗащо кометата C/2022 E3 ZTF е зелена?
Краткият отговор е, че всичко е обвързвано с въглерода. Кометите са най-вече лед, само че единствено част от този лед е елементарна замръзнала вода. Те също се състоят от замразени съединения като метан и амоняк. Когато ледът се изпари под топлината на слънцето, слънчевата радиация също разгражда някои от човешките молекули, тъй че въглеродът в метана е под формата на два въглеродни атома, свързани дружно. Нарича се атомен въглерод и е молекула с доста къс живот. Но през цялото си битие той отразява светлина с дължини на вълните, които придават на кометата C/2022 E3 ZTF нейното особено зеленикаво зарево.
 Кометата C/2022 E3 ZTF Защо кометата C/2022 E3 ZTF е зелена? Краткият отговор е, че всичко е обвързвано с въглерода. Снимка: TwitterНакъде се е насочила кометата C/2022 E3 ZTF?
Откакто кометата беше открита предишния март, учените моделираха траекторията й на полета. Някои откриватели считат, че най-малко още един път ще лети до Слънцето след 50 хиляди години. Но други учени настояват, че кометата може да избяга от гравитационното въздействие на Слънцето и да отлети в междузвездното пространство. 

Досега учените към момента не са разбрали дали кометата C / 2022 E3 ZTF се е появила някъде на ръба на Слънчевата система или е междузвезден обект, паднал под въздействието на гравитацията на Слънцето преди 50 хиляди години.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР