Най-ароматната паста за онези от вас, които знаят как да

...
Най-ароматната паста за онези от вас, които знаят как да
Коментари Харесай

Лумакони на фурна със страхотна плънка

Най-ароматната паста за тези от вас, които знаят по какъв начин да се любуват на живота

Необходими Продукти

● паста лумакони - 450 година
● кайма - 300 г примес (телешка/свинска)
● пилешко филе - 2 бр. цели филета
● гъби - 125 г мариновани
● доматен сос - 4 с.л.
● доматен концентрат - 2 с.л.
● лук - 1 междинна глава
● кориандър - 1 шепа листа
● магданоз - 3 с.л. раздробен
● черен пипер - 1 ч.л. млян
● кимион - 1 ч.л. млян
● целина - 1 ч.л. на прахуляк
● чесън - 1 ч.л. на прахуляк
● джинджифил - 1 к.л. на прахуляк
● моцарела - 250 г прясна
● ементал - 100 г
● грюер - 180 г
● сол - на усет
● зехтин - 80 - 90 мл

За бешамел


● масло - 60 г
● олио - 1 с.л. (или зехтин)
● прясно мляко - 700 мл
● брашно - 4 с.л.
● сол на усет
● бял пипер - 1/2 ч.л.
● индийско орехче - на усет

Начин на подготвяне

Първо пригответе плънката, като накълцате и запържите до омекване лука. Добавете каймата, размита с малко водичка, доматения сос и концентрат и малко сол. Бъркайте до момента в който каймата стане на трохи и течността съвсем се изпари.

Нарежете пилешките филета на дребни кубчета и сложете при каймата дружно с отцедените от маринатата гъби. Посолете и овкусете със сухите и пресните подправки. Количеството им, което съм предложила е ориентировъчно, по тази причина може да варирате с него съгласно усета си. Добавете още малко водичка и гответе до момента в който пилето побелее и плънката остане на лой.

Сварете пастата съгласно напътствията на производителя. Хубаво е да бъде ал денте. Отцедете и напръскайте със зехтин, с цел да не слепватфунийките една за друга.

Щом леко се поохладят подредете в тавичка с отворите нагоре и благодарение на лъжичка напълнете с плънката кухините. Подредете моцарелата, нарязана на филийки, върху пълнените лумакони и се заемете с Бешамела, който се подготвя доста бързо.

Млякото загрейте, а в тиган разтопете маслото дружно с олиото, с цел да сте спокойни че няма да прегори. Огънят е сдържан. Когато стартират да излизат мехурчета сипете брашното едновременно и бъркайте до момента в който добие лек златист тен и замирише прелестно.

Намалете още огъня и налейте на тънка струйка млякото при непрекъснато разтрошаване с телена бъркалка. Дори да ви се образуват парцалчета първоначално, не се тревожете, когато продължите да разбивате те ще изчезнат и бешамелът ще стане равен.

Овкусете със солта, пипера и индийското орехче и гответе до мечтана от вас плътност на слаб огън и при непрекъснато бъркане. Обикновенно лишава от 6 до 10 минути.

Залейте ястието с бешамела и поръсете със настърганите сирена грюер и ементал. Запечете във фурна, загрята на 200 градуса, до стремежи от вас тен.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР