Най-активен сред вносителите на проекти е депутатът от "Има такъв

...
Най-активен сред вносителите на проекти е депутатът от "Има такъв
Коментари Харесай

Идеи за сваляне на данъци и вдигане на заплати валят преди второто четене на бюджета

Най-активен измежду вносителите на планове е депутатът от "Има подобен народ " Пламен Абровски

След като през февруари ГЕРБ изля над 60 оферти сред първо и второ четене на държавния бюджет, в този момент най-вече хрумвания за промени имат депутатите от "Има подобен народ ", чиито водач Слави Трифонов преди 2 седмици "изтегли " министрите си от ръководството. Това се вижда от импортираните към 14 ч. планове като срокът за тях изтича в четвъртък, 23 юни. Днес до края на деня пък е срокът за внасяне на планове сред двете четения на плановете за актуализация на Закона за Държавното публично обезпечаване и здравната каса, отбелязва.

Намален Данък добавена стойност за олиото и зеленчуците

Най-активен измежду вносителите на планове е депутатът от "Има подобен народ " Пламен Абровски - независимо и с други свои сътрудници. С няколко от тях той предлага от приходите от Данък добавена стойност да се усилят с по 20% заплатите в Агенцията по сигурност на храните, в Агенцията по горите, в бранш "Рибарство ", в Агенцията за битка с градушките. Също предлага бюджетите на Агенцията по храните и на тази по горите да се върнат към Министерството на земеделието, тъй като въобще не е почнала промяната по прехвърлянето им към Министерския съвет, където бяха преместени парите за тях с бюджета за годината. Секторът на горите стана мотив за яростни разногласия сред народен представител от "Продължаваме смяната " и Българска социалистическа партия, а активността на организацията по храните и по-конкретно свързаната с граничния надзор на "Капитан Андреево " бе един от горещите картофи, които бяха прехвърляни във взаимните нападки сред "Има подобен народ " и "Продължаваме смяната ".

С различен план Абровски предлага Данък добавена стойност за брашното също да бъде понижен на 0% откакто в проектозакона към този момент е залегнала такава мярка за хляба. Мотивът е, че по този начин ще се реализира действително поевтиняване. В план, подписан и от ръководителя на бюджетната комисия Любомир Каримански, пък се предлага Данък добавена стойност за олиото, плодовете и зеленчуците, които нарастнаха доста през последната година, да се понижи на 9%.

Със идващ план двамата оферират изтичащият период на 30 юни, в който се ползва така наречен назад начисляване на Данък добавена стойност върху зърното и квотите парникови газове, да бъде продължен до края на 2025 година със същия претекст, с който те са въведени - да се понижат измамите с Данък добавена стойност и в допълнение да се насърчи понижението на излъчванията, замърсяващи въздуха.

Друга група депутати от "Има подобен народ ", отпред с Ива Митева, 2 година след началото на пандемията, оферират нормативно приетите разноски на юристите да се покачат от 25% на 40% като жест към тях поради спрялата им работа при започване на болестта. Те не бяха включени в държавната стратегия 60/40, защото не са регистрирани като търговски сдружения. В претекстовете на плана се показва, че редица действия употребяват по-висок предел на нормативно приети разноски преди данъчно облагане, достигащи до 60%.

Каримански и депутатът от "Демократична България " Георги Ганев взаимно са внесли план покачването на акциза върху цигарите и течностите за електронни устройства за пушене, да стане от 1 септември, а не от 1 юли, с цел да дадат опция на бизнеса да планува това. Очакването е с това цигарите да нарастнат приблизително с 20 ст. на кутия.

Депутати от ръководещата към този момент тройна коалиция оферират ваучерите за храна да се употребяват и за заплащане на туристически услуги в България. Мотивът е, че това всъщност са обществени разноски и посредством тях работодателите ще влагат освен в почивката на чиновниците си, само че и ще подтикват туризма.

Данъчните хранилища за горива да афишират потенциала си

Депутати от ръководещите партии, измежду които и Мартин Димитров от "Демократична България ", който е най-активен по тематиките, свързани с активността на "Лукойл " в България, оферират фирмите, които имат данъчни хранилища за предпазване на горива всеки ден да подават информация. Предвижда се да е в електронен тип, до 19 ч. всеки ден на адреса на Агенция "Митници ". Задължението се отнася и за тези, които към 19 ч. на съответния ден нямат свободен потенциал. Агенцията пък в 9 ч. всяка заран би трябвало да оповестява тази информация.

Това се предлага да стане с промени в Закона за акцизите и данъчните хранилища. Мотивът на вносителите е, че по този метод ще се сътвори и действителен указател на лицензираните складодържатели, защото сега в него повече от половината били без лиценз. Темата е настояща от няколко години поради това, че "Лукойл България " и "Лукойл Нефтохим " държат над 80% от складовете (по данни за 2014 и 2015 г.) и по този метод не дава опция на други компании да съхраняват в тях вносни горива, да вземем за пример, с които да бъдат неин съперник на пазара. Тези данни бяха оповестени от министъра на финансите през 2017 година откакто депутатите тогава Мартин Димитров и Петър Славов ги желаеха по Закона за достъп до социална информация и заведоха дело откакто не ги получиха.

Според вносителите на плана в този момент на смяната може да се гледа и като на мярка против резултата от високите цени.

Депутати от ръководещата коалиция оферират и с промени в Закона за Данък добавена стойност облекчение при дарението на храни в интерес на Хранителната банка. Предвижда се вместо струващите скъпо, в това число като логистика и администриране, етикети върху храните, че не са за продажба, да отпаднат. Операторът, в чиято изгода е дарението, пък ще праща информация по електронен път на Националната организация за приходите. Целта е да се облекчи дарението на храни, чиито период на валидност следва да изтече.

Депутати от "Възраждане " внасят план, съгласно който разноските за заплати в Министерство на вътрешните работи се покачват със 130 млн. лева, тези в Главна дирекция "Охрана " и "Изпълнение на наказванията " - с общо 30 млн. лева, а в НСО с 1 млн. лева

ГЕРБ със собствен план за пенсиите

След като в първата година на пандемията ръководещите в лицето на ГЕРБ прибавиха 50 лева към пенсиите, с което предложиха решение на обществен проблем, в този момент са срещу концепцията на днешните ръководещи така наречен Коронавирус добавка да стане част от пенсията.

Алтернативно те оферират всички пенсии от 1 юли да не се покачат с предлаганите в държавния план 10%, а с 15% и по този начин минималната заплата да нарасне от 370 на 430 лева вместо на 467 по предлагания план. В същото време пандемичната добавка от 60 лева да продължи да се изплаща, само че да не "замърсява " пенсията със обществен детайл.

Другата концепция е, че оптималната пенсия не би трябвало да се подвига на 3400 лева колкото е и оптималният застрахователен приход, а до 2 хиляди лева, тъй като другото е "неправилно ".

Със собствен план Движение за права и свободи предлага в актуализацията на парите на здравната каса да се плануват 2 млн. лева, с които да се пратят цели протези на нуждаещи се, най-вече възрасти хора. В претекстовете се показва, че по оценки на стоматолозите това ще разреши изработването на 10 хиляди протези.

"Възраждане " пък предлага в планувания спомагателен бюджет за заплащане на лекарите, работещи на първа линия с ковид да се зачеркне текстът, който обвързва тези пари и с имунизирането против COVID-19. Партията е срещу всевъзможни ограничения, свързани със болестта, в това число и имунизирането, въпреки ефирен репортаж от Народното събрание напролет да откри, че редица депутати са имунизирани.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР