Наводненията, ураганите, циклоните и все по-честите пожари оставят твърде голям

...
Наводненията, ураганите, циклоните и все по-честите пожари оставят твърде голям
Коментари Харесай

Климатичните промени застрашават световното културно наследство

Наводненията, ураганите, циклоните и все по-честите пожари оставят прекомерно огромен отпечатък върху културното завещание

Климатичните промени заплашват международното културно завещание, заяви Агенция Франс Прес, представена от . Един от първите градове в историята – Мохенджо Даро, можеше да бъде погубен изцяло след пагубните наводнения в Пакистан през тази година. 

Той оцеля, само че мястото демонстрира заканите, които тегнат над културното завещание. Възникналият 3000 година прочие Хр. град е бил същински метрополис. Мохенджо Даро е построен от индите – антична цивилизация, чийто подем е през бронзовата ера. Те са населявали крайбрежията на река Инд.

Спасението на града евентуално е с помощта на гения на неговите основатели. Той е построен от тухли, с геометрични улици и се намира на високо място. Мохенджо Даро е разполагал с канализация, която в този момент е направила допустимо оттичането на водата при наводнението в Пакистан. Южната част на страната беше превърната в гигантско езеро, само че в античния град е регистриран огромен отток, споделя Тиери Жофроа, експерт по земна архитектура.

През тази година се навършва един век, откогато Мохенджо Даро е открит от археолозите.

От 1154 обекта на международното завещание в листата на ЮНЕСКО 897 са културни полезности, 218 са естествени зони, 39 са и културна полезност, и естествена зона. Голям брой от тях са застрашени от климатичните промени. Според Рохит Джигиасу от интернационалния център за проучвания, консервация и реституция на културните полезности, наводненията, ураганите, циклоните и все по-честите пожари оставят прекомерно огромен отпечатък върху културното завещание.

Пример за тази опасност са пожарите в Гърция през 2021 година, свлачищата в Мачу Пикчу, побеляването на Големия бариерен риф в Австралия. Франция е изгубила съвсем 30% от водните си ресурси и това има дестабилизиращ резултат за запазване на естественото и културното завещание.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР