Наведеш се надолу – разкопани улици. Вдигнеш взор и ...вдишаш

...
Наведеш се надолу – разкопани улици. Вдигнеш взор и ...вдишаш
Коментари Харесай

Делник на софиянеца: Наведеш се камък, изправиш се - лош въздух

Наведеш се надолу – разкопани улици. Вдигнеш поглед и...вдишаш „ фини прахови частици” от нечистия въздух. Тези несгоди в последно време съпровождат делниците на гордите софиянци от това, че живеят в столицата и заплащат налозите си в най-богатата община в страната. Не е добре обаче, че всичко това се случва директно преди локални и евроизбори.

Мантрата, че ремонтите се вършат с положителни планове, в последно време несъмнено не сработва. Заради калпавото им осъществяване, което роди градския фолклор „ ремонт върху ремонта” и „ надзор на контрола”.

Ето, през днешния ден основният проектант на София Здравко Здравков, разгласи безстрастно, че прокуратурата е почнала инспекция на скандалния ремонт на ул. "Граф Игнатиев ". Също по този начин, че обвинителите ще се занимаят и с одит на план за другояче годишно обновяваното трамвайно трасе по бул. "Цар Борис III ", откакто създателят му инж. Румен Борисов обществено се отдръпна от работата по ул. "Граф Игнатиев ", потвърждавайки, че компанията реализатор "Джи Пи груп " употребява друг от декларирания по план изолационен материал. Трасето на този трамвай е най-старото, унищожиха го от поправяне през последните години и чудно по какъв начин не се реализира никакво усъвършенстване.

Изглежда в действителност са прави специалистите, които настояват, че мисленето при отговарящите за строителството и архитектурата в София, е доста недостиг. Вижда се какво се прави и с какви темпове. И всичко това няма по какъв начин да не изиграе неприятна смешка на идващите избори, тъй като софиянци са извънредно изнервени от неудобствата на градската среда и с право.

Паралелно с калпавите поправки, в които се препъваме всички всеки ден, комисиите по архитектура и по екология в общинския съвет, чиито дълги и шаблонизирани наименования съзнателно опростявам, отхвърлиха концепцията столичани да кажат на референдум дали желаят да им дозамърсяват въздуха и с горене на боклука край Ценрална гара.

Да напомним, че при започване на септември т.г. от Брюксел още веднъж ни шамаросаха, че атмосферният въздух, който дишаме, е един от най-замърсените на Стария континент. „ България е водач по изгубени години на живот в положително здраве поради замърсен въздух. Гражданите у нас съкратяват с 2.5 години времето, в което са здрави, до момента в който приблизително за Европейския съюз този индикатор е 0.7 години. Шведите и финландците се радват на минимум изгубени години здраве поради замърсяване на въздуха”.

На този декор е в действителност необичайно за какво СОС не желае да чуе мнението на софиянци по тази жизненоважна тематика. Ето какво разяснява по този въпрос общинският консултант Венци Мицов от ПГ-5: „ Днес напуснах комисията по устройство на територията, архитектура, налична среда и жилищна политика в СОС. Това стана, откакто самата комисия гласоподава с болшинство "против " референдума за завода за горене на RDF и заемът върху “Топлофикация”, без даже да изчете претекстовете (правното мнение против референдума).

А откакто гласоподаваха, започнаха да четат мнението, което жигосва и "разбива на пух и прахуляк " отчета на 15 общински съветника и което щели да гласоподават в допълнение, нищо, че към този момент се били произнесли по самият отчет.

И по този начин още една комисия отхвърли с лекост опит да бъдат запитани жителите на София дали желаят наоколо с Централна гара да има апаратура за горене на RDF”.

Да не би общинските съветници да се боят от жителите, някои от които може пък и да им дадат по-правилни препоръки за оправянето с тези тежки проблеми?! Не е срамно да си признаеш, че нещо не знаеш и не можеш да направиш.

Но е срамно и непростимо, на оялите с власт просто към този момент да не им пука по какво вървим, какъв въздух дишаме, какъв живот живеем. Защото и нашият народ като сръбският има вяра, че постоянно иде Видовден - като отмъщение за всички сторени несгоди.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР