Навършват се 175 години от създаването на еврейската организация Бней

...
Навършват се 175 години от създаването на еврейската организация Бней
Коментари Харесай

Соломон Бали: В Източна Европа се забелязва възраждане на стария антисемитизъм

Навършват се 175 години от основаването на еврейската организация „ Бней Брит “ в Ню Йорк.В началото на октомври са европейските дни на еврейското завещание и просвета. В тази дни доста синагоги, исторически монументи, свързани с историята на евреите в Европа, са отворени за визити, има специфични турове и изложения.
„ Бней Брит “ е най-старата еврейска организация в България. Соломон Бали - вицепрезидент на „ Бней Брит “ – Европа, описа за предаването „ Хоризонт до обед “:

„ „ Бней Брит “ е основана като първата социална еврейска организация, чиято цел е била да сплоти другите еврейски общности на Ню Йорк. Този модел се оказва извънредно сполучлив и в границите на няколко десетилетия се развива в Съединени американски щати, след което и на всички места по света. В момента организацията има представителства в над 50 страни, а членската маса е над 200 хиляди Целта е да се съберат хора с друг взор към религията. „ Бней Брит “ им дава платформата, в която те дружно да вършат нещо потребно “.

Отдавна еврейските организации подаваме сигнали, че равнището на ненавист в обществото се покачва, акцентира Бали и добави:

„ В Източна Европа се вижда притеснителната наклонност на възобновление на кафявия, остарял антисемитизъм от нацистки вид “.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР