nauka.offnews.bgПовечето малки метеорити не достигат повърхността на Земята, изгаряйки в

...
nauka.offnews.bgПовечето малки метеорити не достигат повърхността на Земята, изгаряйки в
Коментари Харесай

Астрономи заснеха смъртта на втората луна на Земята

nauka.offnews.bg

Повечето дребни астероиди не доближават повърхността на Земята, изгаряйки в атмосферата и не притеглят вниманието на никого. Огнената топка обаче, забелязана в небето над Австралия през 2016 година, ненадейно заинтересува астрономите. Автоматичната мрежа от камери Desert Fireball Network, разгърната за такива наблюдения, даде опция да се засече неговият полет от няколко точки и да се пресметна траекторията му.

Оказа се, че болидът не може да причисли към елементарните метеорити, а е един от " краткотрайните спътници " на Земята.

Понякога привличането на планетата улавя не доста солидни и небесни тела, не прекомерно бързо прелитащи около нея и те остават в орбита към Земята известно време. Това се случва в действителност рядко - компютърната симулация демонстрира, че от популация от 10 милиона метеорити наоколо до Земята в предвидимо време към 18 хиляди са станали „ краткотрайни естествени спътници “. 


Полетът на обекта е записан от шест точки по едно и също време Кредит:  Shober et al., 2019

Но въпреки всичко такива обекти съществуват и учените следят астероида 2006 RH120 от няколко години, който понякога се причислява към Земята в своя полет. Нова находка на Патрик Шобър и неговите сътрудници от австралийския Университет Къртин сочи още една евентуална „ краткотрайна минилуна “, чиято гибел бе снимана на 22 август 2016 година от шестте камери на Desert Fireball Network.



В статия, оповестена в The Astronomical Journal, учените оповестяват, че скоростта на болида доближава 11 км/сек, а траекторията е съвсем отвесна. Такъв ъгъл съвсем отстрани вероятността тялото да е откъс от неестествен обект, а бавното му придвижване не е като на елементарен близо прелитащ до Земят метеорит. Според учените, необикновен съвместен метод на Земята и Луната, през който те минали тъкмо по това време, би могъл да го реалокира от естествена орбита.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР