Научно откритие доказва съществуването на мистериозна религия, предшестваща цивилизацията на

...
Научно откритие доказва съществуването на мистериозна религия, предшестваща цивилизацията на
Коментари Харесай

Имало ли е по-велика цивилизация в Андите преди инките?

Научно изобретение потвърждава съществуването на мистериозна вяра, предшестваща цивилизацията на инките с 500 години.
Преди стотици години западният бряг на Южна Америка е ръководен от инките - загадъчна цивилизация, която се смяташе за най-сложното общество в Америка преди идването на Колумб. Дълго преди инките да владеят земите, разпростряли се от Колумбия до Чили обаче, още по-мистериозен и античен народ е населявал този високопланински район на Андите. Тази по-стара империя се назовава Тиуанако и за нея се знае доста малко. В пиковия миг от съществуването си тя е наброявала единствено сред 10 000 и 20 000 души.
Налични са малко археологически находки за античната просвета на Тиуанако. Учените наскоро оповестиха за откриването на огромно ново парче от пъзела, обвързван с нея.
В първото систематично подводно археологическо изследване, извършено край " Островът на Слънцето " във водите на езерото Титикака в Боливия, откривателите откриха доказателства за ритуални жертвоприношения, датирани доста по-рано от досегашните догатки.
" Хората постоянно свързват " Островът на слънцето " с инките, тъй като за тях той е бил значимо място за религиозни поклонения, съдейки от издигнатите там церемониални здания. Нашите проучвания демонстрират, че хората от Тиуанако, които са обитавали региона към езерото Титикака сред 500 и 1100 година прочие Хр., са първите хора, които са поднасяли скъпи предмети на религиозни божества в региона ", споделя антропологът Х. Каприлес от Пенсилванския държавен университет пред електронното издание Science Alert.
Каприлес и неговият екип са употребявали сонарна и подводна 3D фотометрия за сканиране и картиране на дъното по време на 19-дневно изследователско посещаване на езерото Титикака. Изследвайки дълбинни седименти в езерото, те разкрили тамянни горелки с форма на дива котка, с останки от дървени въглища и редица златни и каменни орнаменти.
Смята се, че пумата е била значим набожен знак на Тиуанако, а характерен претекст, изобразен върху две златни монети, допуска, че даровете са били предопределени за главната митична фигура в тяхната религиозна иконография, наричана от време на време Виракоча. Това е главното провидение в религията на инките.
" Все още не можем да знаем сигурно тъкмо това, което тези антични жертвоприношения са значели за цивилизацията на Тиуанако. Фактът, че такива комплицирани ритуали въобще са се изпълнявали, ни споделя повече за изтънчеността на тази просвета ", пишат учените в отчета си.
Изследователите настояват, че тези алегорични церемонии са били крайъгълни камъни на нововъзникващо комплицирано общество - такова, което би могло да се развива и да се стреми да си сътрудничи с други групи в района на Андите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР