Научно изследване показа как бактериите се връщат към живота, съобщава

...
Научно изследване показа как бактериите се връщат към живота, съобщава
Коментари Харесай

Ново научно изследване показва как бактериите се връщат към живота

Научно проучване сподели по какъв начин бактериите се връщат към живота, оповестява уеб сайтът phys.org, представен от Българска телеграфна агенция.

При липса на хранителна среда някои бактерии влизат в латентен режим – виталните им процеси стопират. Спящият режим при спорите на бактериите може да продължи години. Впоследствие обаче спорите на бактериите могат да се разсънят от рехидратация за минути и да се върнат към живот.

Досега учените не можеха да отговорят на въпроса дали спорите могат да мониторират виталната среда, до момента в който са в латентен режим. Не беше известно по какъв начин тези микроорганизми улавят сигналите, които демонстрират, че изискванията за живот и разпространяване са удобни.

Биолози от университета в Сан Диего разкриват тази тайнственост, а резултатите от проучването им са оповестени в сп. „ Сайънс “.

Според тях спорите на бактериите имат способността да правят оценка обкръжаващата ги среда, до момента в който обитават във физиологична гибел. Спорите употребяват електрохимична сила, която извършва ролята на кондензатор. Така те „ вземат решение “ дали изискванията за пробуждане и продължение на виталния цикъл са удобни.

Много типове бактерии могат да прекарат хиляди години в латентен режим. Тази забележителна дарба ги прави опасност в тази ситуация на бактериалния антракс, както и в случаите на замърсяване на храна, в медицината и други

Според проучването методът, по който спорите доближават до информацията, е сходен на метода, по който оперират невроните в човешкия мозък. И при бактериите, и при невроните се получават периодически къси сигнали, които дават информация за средата. Така спорите се връщат към живот. За разлика от невроните, които са подвластни от силата в организма, бактериите могат да получават тези сигнали без каквато и да било метаболитна сила.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР