Научни органи от цял свят ще се срещнат, за да

...
Научни органи от цял свят ще се срещнат, за да
Коментари Харесай

Изумително! През август вероятно ще навлезем в нова геоложка епоха

Научни органи от целия свят ще се срещнат, с цел да решат дали публично живеем в нова геоложка ера, избрана от човешкото влияние върху планетата

С края на 2023 година може да се сбогуваме освен с годината, само че и с геохронологичната единица време, в която сме живели досега. През 2024 година учените ще вземат решение дали сме навлезли в антропоцена - нова ера, белязана от човешкото влияние върху планетата.

Най-общо казано, антропоценът (произлизащ от гръцките думи anthropo, което значи „ човек “ и cene за „ нов “) съставлява време на планетарна смяна, пристигнала като директен резултат от човешки действия, като изгаряне на изкопаеми горива и увеличено обезлесяване. Идеята закупи известност за първи път през 2000 година от починалия метеоролог Пол Круцен.

We might officially enter a new epoch – the Anthropocene – in 2024, as a contentious debate about humanity’s impact on the planet comes to a head.
— New Scientist (@newscientist)
Понастоящем научната общественост не е сигурна дали антропоценът е публично почнал и дали е по-различен от холоцена – актуалната ера – която е почнала преди към 11 700 години. Ключовият въпрос, който би трябвало да бъде прегледан, е дали човешката активност е трансформирала системата на Земята дотам, че да се отрази в скалните пластове.

През юли 2023 година група учени, виновни за определянето на тази евентуално нова ера – Работната група по антропоцена (AWG) – се обърнаха към езерото Крауфорд, Канада, като проблем за взимане на своето решение. Те избраха това място, тъй като на дъното на езерото могат да бъдат открити плутониеви изотопи от проби на нуклеарни оръжия, което съгласно тях може да бъде употребявано за датиране на началото на антропоцена при започване на 50-те години на предишния век.

Фактът, че новината за езерото Крауфорд към този момент е разкрита е малко необикновен. Обикновено сходна информация се разгласява едвам откакто Международният съюз на геоложките науки (IUGS) я ратифицира. Но това отклоняване от нормата е от изключителна значимост, както AWG има вяра, защото последствията са обилни и зазягат всички. Това обаче надалеч не е несъмнено.



Работата на AWG провокира рецензии, откогато новината излезе по-рано тази година. Възраженията обаче не са ориентирани към това дали човешката активност е имала доста влияние върху планетата – доказателствата за това са големи – а по кое време е почнал антропоценът.

Има някои учени, като Ерле Елис, някогашен член на AWG в Университета на Мериленд, който подаде оставка, откакто езерото Крауфорд беше определено, които възразяват против това по какъв начин антропоценът е дефиниран от работната група.

За Елис ограничението на антропоцена до една ера понижава въздействието, което хората са имали върху планетата преди средата на XX-ти век. Има доста доказателства, които демонстрират, че нашият тип е оставил своя отпечатък доста преди този момент време, като да вземем за пример през Индустриалната гражданска война, когато равнищата на въглероден диоксид в атмосферата почнали да се усилват.

Вместо да гледат на това като на настъпването на нова ера, хора като Елис настояват, че антропоценът би трябвало да се преглежда като продължаващо събитие.

Man as a geological agent:
" The name Anthropocene means human activity is profoundly changing our, and you’ll have to plan for those changes. "
⏯️Calling Our Times the ‘Anthropocene Epoch’ Matters Dearly to You
— Manuela Casasoli (@manuelacasasoli)
В своя отбрана AWG твърди, че от средата на XX-ти век не може да бъде подценено самото равнище на човешкото влияние върху планетата и че това е време на „ огромни промени “, сллучили се с настъпването на атомната епоха.

Следващата стъпка в процеса на взимане на решение по този въпрос включва предлагането на AWG, което беше показано през октомври 2023 година, да бъде признато от Подкомисията по кватернерна стратиграфия (SQS), нейният наставнически орган. Ако бъде признато, предлагането би трябвало да премине още два кръга на гласоподаване от Международната комисия по стратиграфия и Международния съюз на геоложките науки.

Ако предлагането премине тези проби, тогава до август 2024 година ние публично ще живеем в нова ера, разследване от нашите групови действия.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР