Научихме, че във войната има два фронта - единият е

...
Научихме, че във войната има два фронта - единият е
Коментари Харесай

Дана Спинант: Българският език е сред най-използваните за фалшиви новини, свързани с Кремъл

Научихме, че във войната има два фронта - единият е бойният, другият е осведомителният, сподели зам.-директорът на представителите на Европейска комисия

Инвазията в Украйна, може да бъде погледната и от фронта, на който се води осведомителната борба. За пропагандата, подправените вести и по какъв начин българският език се оказа измежду най-използваните в тях - отговорите от един от основните хора, които дефинират посланията на Европа - зам.-директорът на представителите на Европейската комисия Дана Спинант, споделя.

Дана Спинант нормално е директно до ръководителя на ЕКУрсула фон дер Лайен. Често тъкмо тя формулира какво, по кое време и по какъв начин да каже Европа.

- Какво научи Европа в региона на връзките за тази една година на война в Украйна?

- Научихме, че има два фронта. Единият е бойният. Има обаче и втори фронт, и това е осведомителният. Армията на Кремъл се бори на този фронт, за който се приготвя от дълго време. Целта ѝ е да отбрани тезите си, да измисли аргументи, заради които Путин реши да нападне една суверена страна. Другата ѝ цел обаче е да измисля неистини за Европейския съюз.

- Казвате, че Русия се готви от десетки години. А Европа беше ли подготвена? Всички ние, европейците, бяхме ли подготвени да се надигнем против пропагандата?

- Виждахме градацията на съветската пропагандна машина. През 2015 година създадохме особено осведомително звено, насочено към Изтока, в частност към Русия. Неговата работа е да проучва по какъв начин тъкмо работи тази нова машина, която Путин изграждаше, и по какъв начин да ѝ се противодейства с политическа връзка от наша страна. Неговата работа е да даде средства на европейските жители да разграничават дезинформацията, токсичната неистина на Кремъл и да вършат разлика с същинската информация.

- Дана, в този миг можете да се обърнете към българските жители. Как ще ги посъветвате да разграничават подправените вести?

- Трябва да се разграничават машините, бълващи неистини. Те работят главно в обществените медии. В тези мрежи постоянно има милиони подправени профили, които популяризират едни и същи известия на всевъзможни езици. Много постоянно на български. В България следим постоянно по какъв начин такива профили популяризират всекидневно посланията на Кремъл. Българският език се употребява от ден на ден за разпространяване на неистини от източници, близки до Кремъл.

- Какво научихте персонално Вие за тази една година война, наблюдавайки двете радикално разнообразни форми на връзка – от Москва и от Киев?

- Президентът Зеленски и неговият екип станаха световноизвестни и поради метода, по който споделят и който е доста сполучлив. За мен връзката от Киев съумява поради вложените страст и мощ. Но те имат съдбовна причина – би трябвало да освободят страната си.

- Чух президентът Зеленски да споделя в Брюксел: няма нищо прочувствено в наличието ми тук, всичко е единствено прагматизъм. Това добра и ефикасна връзка ли е?

- Ето образец за прочувствена връзка.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР