Националното сдружение на общопрактикуващите лекари предлага бюджетът за първична извънболнична

...
Националното сдружение на общопрактикуващите лекари предлага бюджетът за първична извънболнична
Коментари Харесай

Личните лекари искат още 25 млн. лв. за извънболничната помощ в бюджета за догодина

Националното съдружие на общопрактикуващите лекари предлага бюджетът за първична извънболнична здравна помощ за идната година да се увеличи с 25 млн. лв..

Сдружението упорства още веднъж да се запише изискването - да не се позволява прекачване на пари от едно перо в друго, както и че запасът на Здравната каса може да се употребява и при разполагаем преразход в първичната извънболнична помощ. Личните лекари за следващ път желаят потребителска такса да е наложителна за всички.

Световната банка и други институции поучават до 2020 година бюджетът за първична извънболнична здравна помощ да бъде 12% от бюджета на Касата. Това напомни пред БНР доцент Любомир Киров – ръководител на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България. По думите му това няма по какъв начин да се случи, само че: „ Направили сме една доста рационална поръчка за не по-малко от 25 млн. нарастване, като по-късно да имаме опцията те да бъдат рационално разпределени в съответните стойности на обособените наши действия “.

Като % от общия бюджет нашият дял понижава, което е порочна процедура, уточни доцент Киров и добави: „ В безспорна стойност се усилва този бюджет. Това значи, че това нарастване е палиативна мярка, т.е. лекуваш нещо, което няма по какъв начин да го излекуваш, просто гледаш да го подпомогнеш, да го задържиш “.

В идващите 5 години ще настъпи остра, сериозна потребност да се изпълнят рекомендациите за 12%, предизвести доцент Киров. „ Системата би трябвало да претърпи промени. Сега с тези средства, които се отпускат, се поддържа едно статукво, което обаче е по скоро нещо остаряло или междинно, което под ново име някой си желае да го задържи допустимо най-дълго време, тъй като е комфортно. Трябва да се разбере, че същинските неща стават със смели стъпки и с задоволително средства “, уточни той.

По думите му макар всичките си недостатъци, нашата система обезпечава доста положително качество. Според него обаче това качество няма да трае постоянно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР