Национално външно оценяване след 10-и клас ще има, каза днес

...
Национално външно оценяване след 10-и клас ще има, каза днес
Коментари Харесай

Ректорите искат сами да решават за присъствено или дистанционно обучение

Национално външно оценяване след 10-и клас ще има, сподели през днешния ден просветният министър проф. Николай Денков, тъй като то е заложено по закон. Той ще беседва със здравния министър да се позволи на ректорите сами да вземат решение дали студентите да учат присъствено. Това стана ясно след среща с ръководителя на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков.

След късата среща на министъра и ректора на Софийския университет стана ясно, че ректорите желаят присъствено образование на студентите, което да се вкарва по тяхно решение.

" Където има опция, там където е належащо да възстановим всички лекции и извършения. Това би трябвало да бъде решение на висшите учебни заведения, тъй като студентите, които не са от същия град споделят, че могат за последния месец да си обезпечат квартири, по тази причина дано да има такава опция, само че да не е наложително ", сподели ръководителят на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков, представен от Българска национална телевизия.

Проф. Денков даде обещание да спомага пред здравния министър. Колкото до връщането на всички възпитаници в клас - вървят диалози със обществените сътрудници и се чака решение на здравния министър. Министър Денков разяснява и настояването на някои родители и десетокласници да няма изпит след 10-и клас.

" Външно оценяване за 10-и клас би трябвало да има по закон, никой министър не може да анулира закона. Миналата година с решение на Народното събрание имаше еднократна анулация, само че тази година нито е сложено такова искане. Така че изрично НВО ще има и никой не може да си разреши да го прескочи ", сподели министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Колкото до края на образователната година за 1-и до 6-и клас, която по заповед с удължена с две или три седмици, министърът сподели, че до дни ще се излезе с решение ще бъде ли в действителност по този начин.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР