Национално представителните работодателски организации отказват да участват в заседания на

...
Национално представителните работодателски организации отказват да участват в заседания на
Коментари Харесай

Бизнесът иска рисков профил на лекарите заради фалшивите болнични

Национално представителните работодателски организации отхвърлят да вземат участие в съвещания на Националния съвет за тристранно съдействие, в случай че в дневния ред не е включена тематиката с изплащането на първите три дни от болничния лист.

Те дават 10 оферти за промяна, която да предотврати издаването на подправени болнични, злоупотребите с инвалидни пенсии, източването на осигурителните фондове посредством кухи компании.

Дотук се стигна откакто съдружният съвет на ръководещите ненадейно реши да промени законодателството, тъй че първият ден от болничния лист да не се заплаща, вторият и третият да останат за сметка на работодателя, а останалото да продължи да се заплаща от Националния застрахователен институт. Изменението, стимулирано със злоупотреби с болничните, беше посрещнато с неодобрение от работещите, а синдикатите започнаха подготовка за митинг. В тази конюнктура министър председателят Бойко Борисов разпореди изменението да не се внася в Народното събрание, а Националният съвет за тристранно съдействие да разиска тематиката.

Работодателите оферират да се вкара съответна оценка на риска по общини, обитаеми места, стопански
действия, заемани длъжности, възрастови групи, издатели – лекуващи лекари и болнични заведения.

Те упорстват регистрите и данните за обезпечените лица, подписаните трудови контракти, наетите по служебни правни отношения и персоналното здравно досие да бъдат свързани.

Сдруженията на бизнеса желаят още да се анулира правилото, съгласно което служащият има право на компенсации или пенсия, даже работодателят да е бил безсъвестен и да не му е внасял осигуровките. Мотивът им е, че нараства броят и размерите на осигурителните измами посредством кухи компании, които начисляват осигурителни вноски на фиктивно наети и теглят непозволено компенсации от публичното обезпечаване.

Работодателите оферират службите по трудови медицина, с които компаниите имат контракти, да заверяват издадените болнични за избран лист болести.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР