Национално честване на 120 години от рождението на Димитър Талев

...
Национално честване на 120 години от рождението на Димитър Талев
Коментари Харесай

120-годишнината на Димитър Талев ще бъде отбелязана в БАН

Национално честване на 120 години от рождението на Димитър Талев ще има през днешния ден от 18.00 ч. в огромния салон на Българска академия на науките под патронажа на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, оповестяват уредниците.
Ще бъдат показани съчиненията на писателя в 15 тома, оповестени от издателството "Захарий Стоянов ", съорганизатор с Българска академия на науките, Столичната община и Съюза на българските писатели.

Произведенията са под общата редакция на Иван Гранитски и Панко Анчев. Във всички томове има разбори и мнения на писатели и учени - литературоведи и историци, както и документални свидетелства за живота и творчеството на писателя.
В поредицата са "Железният светилник " (том 1), "Преспанските камбани " (том 2), "Илинден " (том 3), "Гласовете ви слушам " (том 4), "Усилни години " и "На завой " са в том 5, трите книги на "Самуил, цар български " са в 6, 7 и 8 том, "Гоце Делчев "- биография, "Град Прилеп - битки за жанр и независимост ", "Под тъмно небе "- драма, и "Илинденци " - разказ за юноши, са в том 9, том 10 съдържа "Хилендарският духовник ", "Кипровец въстана " и "Братята от Струга ", том 11 е с повести и разкази, том 12 "Спасение или крах! " и том 13 "Вярата е щит " показват публицистиката на Димитър Талев, том 14 "Един прекрасен сън " е със мемоари, очерци и анкети, а последният том 15 "Свободно сърце " е със мемоари за Димитър Талев и литературна рецензия.

И след толкоз години от ден на ден се убеждаваме, че Димитър Талев не е просто повествовател, романист, журналист и драматург, а и бездънен и проницателен мъдрец. Творчеството му, отдадено на Македония и националноосвободителните битки на народа ни, е приключена философия на историята. Героите му са живи и същински, словото му - изтънчено и покоряващо, повествованието - увлекателно, родолюбието - неповторимо. Всичко е като у фактически популярен публицист, означават издателите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР