Националният център за парламентарни изследвания публикува твърде любопитни резултати от

...
Националният център за парламентарни изследвания публикува твърде любопитни резултати от
Коментари Харесай

Любомир Стефанов: Да сложиш Тодор Живков пред хан Аспарух показва дълбока историческа неграмотност


Националният център за парламентарни проучвания разгласява прекомерно любопитни резултати от изследване на националното съзнание.

Например: Най-голяма национална горделивост провокират историята и природата ни; Най-много хора се срамят от политиците ни; Най-разпознаваемият метод за израз на национализъм за интервюираните е удостояване на революционери; Най-малко патриотично е да купуваш български артикули, да гласуваш и да плащаш данъци; Най-много българи избират за народен блян достигането на стандарта на живот на най-богатите страни в Европейския съюз.

И още: Преходът е разочароващ за 2 пъти повече хора, в сравнение с комунизмът. А личностите, съдействали в най-голяма степен за развиването на България са Левски (38,5%), следван от Ботев и Симеон Велики.

Тодор Живков е избран за личността с максимален принос от 6% от запитаните. След Тато се подреждат ханове, царе, както и всички будители през Възраждането, взети дружно. Бойко Борисов е посочен от 1,2% от хората, като изпреварва Бенковски. По-надолу е Соломон Паси, а финален с 0,6% е Григор Димитров.

„ Приоритетите ни в последно време се преподредиха. И разбирането ни за йерархичната конструкция на обществото, и кое къде стои като полезности като взаимоотношения, като направления, взаимовръзки, сглобяване. Много се опростиха комплицирани системи, трупани с години. И се поддадохме на бързите пояснения, на консуматорското пояснение на политиката “. Това разяснява пред БНР политологът Любомир Стефанов, учител в Нов български университет.

Да сложиш Тодор Живков преди хан Аспарух и след Иван Вазов алармира за един грамаден проблем – дълбока функционална историческа неначетеност измежду българите “, означи той.

Според него повода за това е и в образованието:

Образованието, което държи изправен гърба на национализма, патриотизма и българщината, е това, което отсъства “.

Политиците неумело се заиграват с тематики като националния празник, сподели Стефанов. Според него те не са основали условия за разказ, който да е понятен и да не е различен:

Тук не става дума за различни дати. Предпочитането на 24 май за народен празник няма да задраска 3 март, и назад. Тази неверна причина ненужно опълчва българите и надали не ги кара да живеят в някакви апокалиптични моменти на „ или – или “. Това е безусловно нездравословно и ненужно. Неправилно поднасяне на това за какво едното би било по-подходящо от другото за народен празник, а не другото да бъде изтрито с гума от националния ни исторически календар “.

По мотив палатките, които ще „ пазят “ Паметника на Съветската войска „ да не бъде осквернен “, Любомир Стефанов акцентира, че това наподобява на начало на акцията за локални избори. Той уточни, че паметникът просто ще бъде изместен в музей и който желае, може да отиде и „ да му се радва “.

Политическа партия е разпознаваема политическа марка, до момента в който Демократична България и съставящите й елементи са опитни в провеждането на избори на локално равнище, разяснява още политологът. По думите му Политическа партия в никакъв случай не са се явявали на локални избори и нямат структури и хора. „ Именно там е рискът – хората, които се асоциират по скоро с Демократична България, да прередят листите, както стана в София на последните парламентарни избори “, изясни той. И съобщи, че не изключва това да се случи и на локалните избори.

„ Ако не съумеят да си решат вътрешните несъгласия и не могат да поддържат кандидатурата на Васил Терзиев до изборите, по-скоро да го оставят да се оправя самичък и той все някак ще се оправи. Иначе ще му бъдат котва, която ще му попречи “, предложи Любомир Стефанов.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР