Националният статистически институт започна да набира кандидати за преброители за

...
Националният статистически институт започна да набира кандидати за преброители за
Коментари Харесай

НСИ търси 23 000 смели и жертвоготовни преброители

Националният статистически институт стартира да набира претенденти за преброители за идното следващата година броене на популацията и на жилищния фонд. Попълването на колосалната численост от 23 000 преброители и 6000 контрольори може да се окаже още по-трудна задача от нормалното, като се има поради, че преброяването ще тече през януари и февруари 2021 година - месеци, в които и без ковид постоянно има грипна зараза.

Кандидатите би трябвало да са подготвени да работят от 8 сутринта до 20 часа вечерта, в това число в събота и неделя. От статистиката чакат те да имат най-малко приблизително обучение и да са отзивчиви. Трябва да имат и чисто правосъдно минало, тъй като ще минат инспекция за това. Заявление за присъединяване може да се подава до 30 октомври в общината, в която ще работи преброителят. Одобрените ще преминат особено образование и ще подпишат декларация за запазване на тайната на получената информация.

Самото проучване ще се организира в интервала от 22 януари до 15 февруари 2021 година Както и през 2011 година, то ще бъде в два стадия. От 22 януари до 31 януари ще е електронното броене, при което всеки ще може да попълни електронно преброителна карта. От 1 до 15 февруари ще се направи обичайното броене с визити на семействата, постройките и жилищата. Очаква се разноските да бъдат към 53.3 млн. лева, като от тях най-голямото перо са разноските за труд - 27.1 млн. лева Заради упованието доста хора да се преброят онлайн, броят на преброителите е доста по-малък от този през 2011 година, когато бяха 40 000 (отделно имаше 7000 контрольори). Преди девет години 42% от хората попълниха анкетите онлайн, а за 2021 година Национален статистически институт чака този избор да създадат 70%.

Попълването на електронна карта не значи, че цялата процедура ще е виртуална - преброителят ще пристигна да събере кода, който ще се генерира при попълването онлайн. При предходното броене също имаше такова условие, само че се разреши и кодът да бъде изпратен на особено отворен за задачата имейл, т.е. да има напълно електронно присъединяване. Към момента към момента не е ясно дали такава опция ще бъде дадена и следващата година, само че вероятността е огромна, изключително в случай че се осъществен прогнозите коронавирусът да е още с нас.

Всеки преброителен сектор включва към 200-250 души и 80 жилища, само че един преброител може да опита да обхване и повече от един преброителен сектор. Определеният от Национален статистически институт брой места допуска, че един преброител ще би трябвало да обхване към 300 души, или по към 20 индивида дневно. Един инспектор ще координира работата на няколко преброители, като неговата задача е да ги управлява, да им оказва помощ и да следи за пълнотата на данните. Контрольорът ще събира картите и ще ги предава в общинската преброителна комисия. Отделно ще има и придружители, които ще се посочат от кметовете и ще оказват помощ на преброителите в региони, където те могат да срещнат усложнения в работата си. Всички те ще имат служебни карти, с които ще се легитимират пред популацията - при сходни акции не липсват опити за измами.

Заплащането на преброителите и контрольорите ще бъде самостоятелно и ще зависи от броя на преброените лица, жилища и здания. Заповедта с цените, по които ще се заплаща, към този момент е оповестена на. За едно преброено лице заплащането ще е 2.50 лева, само че в случай че лицето е краткотрайно присъстващо (т.е. живее непрекъснато на различен адрес) сумата пада на 50 стотинки. Няма сметка и от събирането на кодовете на хората, които са се присъединили електронно в преброяването - за един събран код преброителят ще получи 80 стотинки.

Преброеното жилище ще се заплаща по 1 лев, а за преброена постройка ще се дават 70 стотинки. Почти три пъти по-висока е ставката за преброена постройка в характерен регион - 2 лева Тези региони ще се уточнят в допълнение, само че нормално става дума за квартали с ромско население, отдалечени и мъчно налични обитаеми места и прочие Така един преброител би следвало да изкара най-малко една минимална заплата от един преброителен сектор за 2 седмици работа. В сходен диапазон по отношение на тогавашната минимална заплата бе и заплащането през 2011 година

При контрольорите заплащането е 70 лева за един преброителен сектор. Придружител ще получава по 50 лева на сектор, а аварийният преброител за времето разполагаем ще има право на 30 лева Всяка попълнена карта за миграция и миграционно държание на популацията ще носи 4 лева, а всяка карта за раждаемост и репродуктивно държание - 5.50 лева Двете карти са от спомагателните проучвания, които ще съпътстват главното броене. Контролните проучвания за точността на регистрацията и за пълнотата на обсега ще се заплащат с 5 лева на карта.

 

САНКЦИИ

Участието в преброяването е наложително. Глобата за отвод да се даде информация е 160 лева Глобата за преброители и контрольори, които не извършват отговорностите си, е от 500 до 1000 лева За корист с персонални данни глобата е от 2000 до 6000 лева, в случай че действието не съставлява закононарушение.

 

ОБХВАТ

Преброяват се всички български и непознати жители, в това число и жителите на Европейски Съюз, които обитават на територията на страната към сериозния миг на преброяването (22 януари 2021 г.); дипломатите и българските жители, които работят в задграничните представителства на страната и членовете на техните семейства; военните и лицата в съставите на речни и морски кораби, които при преброяването са отвън страната; търсещите леговище и получилите статут според Закона за убежището и бежанците.

Няма да се преброяват непознатите дипломати и чиновниците в дипломатическите задачи на територията на страната; задграничните военни, които са на задачи в страната, и лицата в съставите на задграничните речни и морски кораби.

Преброяват се всички жилищни здания и жилищата в тях, както и жилищата в нежилищни здания, в които към сериозния миг на преброяването живеят лица.

 

ДИАСПОРА

Ще се преброяват единствено българските жители, които краткотрайно отсъстват от страната към референтната дата (критичния момент) на преброяването, като под краткотрайно неявяване се има поради по-кратко от 1 година. Българските жители, които обитават непрекъснато в чужбина, ще бъдат обект на броене в страните, в които обитават.

Целта на преброяването е да откри броя на непрекъснато пребиваващите на територията на дадена страна лица, които са обект на административни, здравни, просветителни услуги, обществено подкрепяне, инфраструктурни планове и други, свързани с политиките и ограниченията във връзка с благосъстоянието на популацията, припомнят от Национален статистически институт.

 

ЧУВСТВИТЕЛНИ ВЪПРОСИ

Отговарянето на въпросите в преброителните карти е наложително, само че самоопределянето и даването на информация по отношение на етно-културни характерности (напр. етнос, изповедание или майчин език), както и по отношение на здравен статус е непринудено.

 

ОБНОСКИ

Преброителите не би трябвало да задават подвеждащи и насочващи въпроси, а да слагат въпросите по метода и смисъла, по който са записани в преброителните карти. Всяка среща с жителите би трябвало да приключва с признателност за отделеното време и оказаното подпомагане. При нападателно държание на жители, преброителят би трябвало неотложно да напусне жилището и да уведоми общинската комисия за казуса. Това са част от разпоредбите на държание, разказани в инструкциите и оповестени на уеб страницата на преброяването.

 

СТАТИСТИКА

Към 1 февруари 2011 година популацията на България е 7 364 570 души съгласно окончателните данни от Преброяване 2011.

Към 31 декември 2019 година популацията на България е 6 951 482 души съгласно последната демографска статистика на Национален статистически институт.

 

ОБЕЦА НА УХОТО

Скандалите с Преброяване 2011 започнаха още при пробното броене и приключиха три години след края му. Още генералната подготовка вся напрежение, когато в графите за етнос в електронните карти се появиха с изключение на " българин ", " турчин " и " ром " и " българо-мохамеданин " и " афро-американец ". Новите " етноси " провокираха остра реакция на патриотичните партии, които в този момент ръководят с ГЕРБ. В отговор шефката на Национален статистически институт Мариана Коцева подаде оставка, само че министър председателят Борисов не я одобри.

В първите 17 часа от отварянето на системата на 1 февруари 2011 година 110 000 българи съумяха да преодолеят сривовете и да се преброят по интернет. Имаше обаче доста рецензии към въпросите, които породиха куриозни проблеми като да вземем за пример за какво в случай че човек не е в брак/съжителство, то няма достъп до графите за обявление на деца. Колорит на началото придаде в типичния си жанр и министър председателят Бойко Борисов, който се преброи електронно с персоналната асистенция на Коцева, като изясни, че на компютър сяда единствено с цел да гледа филм.

Три години след преброяването, от отчет на Национален статистически институт за Евростат се разбра, че в статистиката има съществени отклонения - дописани са към 166 000 лица, които не са преброени, освен това всичките са класифицирани като едночленни семейства (големият брой едночленни семейства беше една от изненадите на Преброяване 2011). Като едночленни семейства бяха вписани и няколко хиляди деца. Въпреки взрива на жилищното строителство през 2001-2011 година пък жилищните здания се оказаха с към 64 000 по-малко, в сравнение с при преброяването през 2001 година, като отвън статистиката останаха към 140 хиляди съществуващи здания.

Данните по този начин и останаха некоригирани, само че от института тогава обрисуваха няколко аргументи за тези отклонения , които е добре да имаме поради и в този момент:

- голословно късите периоди за подготовка на преброяването (то беше изненадващо изместено с 40 дни с несъществения мотив, че би трябвало да се бърза поради подготовката на тактики за 2020 г.);

- липса на задълбочена подготовка за онлайн преброяването - тогава Борисов доста държеше да се похвали, че сме първенци на континента по онлайн преброяване;

- официално образование на преброителите;

- прекомерно ниско възнаграждение, поради което мнозина готови претенденти се отхвърлиха в последния миг и в преброяването бяха мобилизирани неподготвени хора.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР