Националният системен интегратор Информационно обслужване АД, съвместно с Агенция по

...
Националният системен интегратор Информационно обслужване АД, съвместно с Агенция по
Коментари Харесай

Търговският регистър е една стъпка по-близо до връзка с европейската система

Националният систематичен интегратор " Информационно обслужване " АД, взаимно с Агенция по вписванията и " СИЕНСИС " АД, завърши сполучливо първа фаза от тестванията за интеграция на българския Търговски указател със Системата за взаимно свързване на комерсиалните регистри на Европейски Съюз - BRIS. Това се случи преди заложените по плана периоди, което е съществено достижение за страната ни, оповестяват от " Информационно обслужване ".

" В рамките на извършените проби за интеграция са изпълнени общо всички 78 предефинирани сюжети, разпределени в 13 групи, при които Търговският указател сполучливо взаимодейства с BRIS посредством тестовата платформа Test Bed ", сподели изпълнителният шеф на " Информационно обслужване " АД Ивайло Филипов.

По думите му сполучливо са тествани и работните процеси, одобрени от Европейската комисия, които оперативно съответстват с внедрените и поддържани работни процеси в Търговския указател на Агенция по вписванията. Това е първият от общо трите финални тестови стадия за интеграция. Очаква се планът да бъде приключен при започване на идната година.

Успешните проби от първа фаза на плана завършиха единствено 6 месеца откакто Агенция по вписванията изпрати поръчка към националния систематичен интегратор " Информационно обслужване " АД за основаването на софтуерно решение за интеграция на Търговския указател с европейската централна платформа. Припомняме, че през юли 2021 година Европейската комисия заведе дело против България поради забавянето при свързването на българския Търговски указател със Системата за взаимно свързване на комерсиалните регистри на Европейски Съюз - BRIS. Страната ни трябваше да свърже комерсиалния си указател с регистрите на останалите страни - членки до 8 юни 2017 година

Целта на BRIS e да усъвършенства трансграничния достъп до бизнес информация за сдружения и свързани с тях предприятия в други страни - членки на Европейски Съюз. Системата улеснява електронния продан на данни сред регистрите на обособените страни като унифицира метода, по който информацията в регистрите се достъпва от самостоятелните консуматори. Системата понижава и административните разноски в случаи на процедури по трансгранични сливания.

Проектът планува обезпечаване на съгласуваност на Търговския указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ТРРЮЛНЦ) със системата за взаимно свързване на централните, комерсиалните и дружествените регистри BRIS. На идващ стадий се планува и продан на данни със системата за взаимно свързване на европейските регистри на действителните притежатели - BORIS.

Министерството на правораздаването задейства процедурата при започване на мандата на служебното държавно управление по времето на Янаки Стоилов. Още през юни 2017 година България трябваше да свърже Търговския указател със системата на регистрите на страните от Европейски Съюз (BRIS), както изисква директивата по отношение на дружественото право, само че служебното държавно управление установи доста закъснение в периодите.

В резултат на това несъблюдение първоначално юли 2020 година Европейската комисията (ЕК) публично е уведомила България за започването на наказателна процедура. Малко след встъпването в служба на Стоилов министерството разгласи, че стартира неотложно работа по този проблем.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР