Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди на 25 октомври,

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди на 25 октомври,
Коментари Харесай

Тази седмица тристранката ще обсъди повишаване линията на бедност

Националният съвет за тристранно съдействие ще разиска на 25 октомври, сряда, проектопостановление на Министерския съвет линията на беднотия за 2024 година да е 526 лв.. Предложеният от държавното управление размер е с 22 лв. по-висок от настоящия. При разискванията по тематиката досега няма реализирано единогласие измежду представителите на бизнеса и синдикатите.

С последните промени, които бяха направени в специфичната методика за установяване размера на линията на беднотия за страната, актуализацията му се прави в сходство с проучването на " Евростат " " Статистика на приходите и изискванията на живот ".

Линията се дефинира годишно, и от нея зависят обществените помощи, средствата, отпускани по Закона за протекция на детето, както и финансовата поддръжка за хората с трайни увреждания.

В свои мнения работодателските организации към този момент показаха кардинална поддръжка по плана на държавно разпореждане за определянето на линията на беднотия за следващата година.

Синдикатите обаче не са съгласни с методиката за изчисляването ѝ. За да се реализира точност и адекватност, те упорстват за промени, тъй че да има опция цената да се актуализира с размера на инфлацията. По последните данни на Националния статистически институт под линията на бедността са 22 % от популацията на страната или близо 1,5 милиона души. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР