Националният съвет на „Да България“ взе решение за мандат и

...
Националният съвет на „Да България“ взе решение за мандат и
Коментари Харесай

Мандат и условия за ротацията: Решения на Националния съвет на Да България

Националният съвет на „ Да България “ взе решение за мандат и условия за присъединяване на “ДА, България!” в договарянията за реализиране на идната ротация и лъчение на кабинет с министър председател Мария Габриел.

Националният съвет на „ Да България “ даде мандат на Изпълнителния съвет и Председателя на Движението да проведат договаряния за присъединяване в Европейските избори на 9 юни 2024 година с съдружните сътрудници от „ Демократична България “ и с Политическа партия „ Продължаваме Промяната “.

Националният съвет на „ Да България “ даде мандат на Изпълнителния съвет да излъчи преговорна група, която да води диалози за структурно надграждане на „ Демократична България “. Това написаха в прессъобщение от " Да България ". Ето и цялостният текст:

Като оценяваме значимостта от съществуване на парламентарно излъчено държавно управление, което продължава целите и промените, заложени в основата на кабинета Денков,като оценяваме и постигнатите дотук вътрешно и външнополитически резултати, в същото време:

отчитаме, че горните съображения не могат да бъдат опрощение за колебливост в осъществяването на промени и за отвод от осъществяване на антикорупционни старания, нито за неубедителни кадрови решения, които уронват доверието в подкрепящите държавното управление политически сили;
отчитаме като наша неточност неуспеха от провеждането на правилото за възпиране от лъчение на ярки политически лица за позиции, които изискват гласовете на всички участници в болшинството и допускат индиферентност и професионализъм;
отчитаме потребността без отсрочване да приведем институциите в положение да дават отговор съответно на потребностите на жителите и бизнеса във все по-усложняващата се интернационална среда и рецесии и подсилване на потенциала им за модернизиране на страната.
С оглед на горното, Националният съвет на Движение „ Да България “ дава на Изпълнителния съвет и ръководителя на Движението мандат за присъединяване в договаряния за поддръжка на кабинет с министър-председател Мария Габриел и договаряне на следните съответни цели:
1. Гарантиране на пълноценното използване на новия член 91б от Конституцията на Република България във връзка с всички регулатори, които ще бъдат излъчени от Народното събрание посредством добре развита процедура, отворена към гражданското общество, осигуряваща действителна инспекция за интегритет и използване на правилото за неизлъчване на ярки политически лица, тъй че да бъдат гаранти за използване закона и възстановяване на средата за стопански напредък.
2. Гаранции за използване на планувания в член 130а, алинея 3 от Конституцията принцип във Висшия правосъден съвет и Висшия прокурорски съвет да бъдат определени лица, които са самостоятелни и партийно неутрални.
3. Гаранции за продължение на правосъдната промяна посредством Закона за правосъдната власт.
4. Пристъпване към лъчение на Комисия за противопоставяне на корупцията, и попълването ѝ с безапелационни лица, които могат да обосноват очакване за осъществяване на антикорупционна политика.
5. Курс за последователно ограничение на бюджетния недостиг за реализиране на уравновесен държавен бюджет.
6. Увеличаване и фокусиране на напъните за подсилване и рационализация на националната сигурност и защитата, както и за ускорено осъществяване на решенията на Народното събрание в региона на защитата и изключително военнотехническата помощ за Украйна. По-дълбока интеграция в груповата защита на НАТО и промяна в службите за сигурност.
7. Реформа в изборното законодателство, която да подсигурява доверие в отчитането на подадените гласове в извършените избори и да подсигурява стабилно и транспарантно обществено финансиране на политическите партии и акции.
8. Ускорена, фокусирана и систематична работа с действителни резултати в сферите на електронното ръководство, електронната идентификация и киберсигурността.
9. Комплексни и структурни промени, ориентирани към изваждане на България от сивия лист, обвързван с ограниченията против изпирането на пари.
10. Реформа на законодателството в региона на образованието и науката, която да подсигурява качеството на образованието и да насочи процесите към измерими резултати, съобразени с потребностите на трудовия пазар и актуалното общество.

11. Трансформиране на новия текст на член 23 от Конституцията в амбициозна културна политика.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР