Националният регулатор на Молдова обяви, че авиокомпанията Air Moldova е

...
Националният регулатор на Молдова обяви, че авиокомпанията Air Moldova е
Коментари Харесай

Европейска авиокомпания е затрашена от фалит?

Националният регулатор на Молдова разгласи, че самолетната компания Air Moldova е категоризирана като " имаща огромни финансови усложнения " и застрашена от банкрут. Компанията е изправена пред " евентуален риск от изпадане неплатежоспособност ", оповестява Flightglobal, цитирайки локалния проверяващ авиационен орган.

Air Moldova влезе в спор с националния регулатор на гражданската авиация в страната, обвързван с резултатите от инспекции в самолетната компания. Молдовските управляващи оповестиха, че по време на неочаквани инспекции са разкрили " съществени пропуски " във финансите на самолетната компания, които евентуално биха могли да попречат на сигурността на самолетите по време на полет и оперативната функционалност на превозвача.

Регулаторът е е изискал коригиращ проект за деяние от авиопревозвача, с цел да поправя обстановката и да обезпечи безпроблемна работа. Властите упрекват Air Moldova в поощряване на продажбите на билети за лято 2023 година, без утвърждение за разписанието на полетите и макар неналичието на позволение за обслужване на избрани дестинации.

Регулаторът упорства самолетната компания да спре продажбите на самолетни билети

От Air Moldova реагираха остро на дейностите на регулатора, описвайки настояването за прекъсване на продажбата на билети като " безпричинно и нелегитимно " - предопределено да омаловажава имиджа на компанията. Според компанията резултатите от инспекциите към нея са " съмнителни ".

Авиопревозвачът оспорва всички констатации от инспекцията, като я отхвърля като " явно изфабрикувана " и упреква регулатора, че съзнателно се пробва да повлияе на бизнеса им.
 Wizz Air се изтегля от Молдова от съображения за сигурност
Една от най-големите нискотарифни самолетни компании се изтегля от Молдова от съображения за сигурност

Полетите от Кишинев към някои дестинации стопират от 1 декември

Докато разследващияг орган за гражданска авиация на Молдова твърди, че преследва законни канали, предвид на търсенето на отговорност от лицата, за които се твърди, че са виновни за обстановката на самолетната компания, превозвачът отвръща, че счита, че самият регулатор е злепоставен. И дпълва, че някои инспектори са отказали да сътрудничат на проверяващия орган във връзка с неочакваната инспекция на компанията.

От самолетната компания показват съмнения, че зад дейностите на регулатора стоят разнообразни ползи и " политически игри " и че Air Moldova е атакувана, с цел да бъдат облагодетелствани други авиопревозвачи в страната.

Приватизацията на самолетната компания, която се организира през 2018 година, беше обект на публично следствие, което остро разкритикува метода, по който е ръководен авиопревозвачът и метода, по който е продаден.

А в този момент от Air Moldova споделят, че ще подхващат свои лични правни дейности, като ще уведомят основния прокурор на страната по отношение на " несправедливите " спорет тях дейности на локалните органи за гражданска авиация.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР