Националният парк-музей (НПМ) Шипка – Бузлуджа обяви обществени поръчки за

...
Националният парк-музей (НПМ) Шипка – Бузлуджа обяви обществени поръчки за
Коментари Харесай

Обявиха обществени поръчки за реставрация на паметника на Шипка

Националният парк-музей (НПМ) " Шипка – Бузлуджа " разгласи публични поръчки за реализатор и строителен контрол за плана по реституция и консервация на Паметника на свободата на връх Шипка. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция шефът на музея доктор Чавдар Ангелов.
 
Работният план планува действия по фасадите на паметника и в интериорното му пространство, както и замяна на към 1100 квадратни метра от плочника, върху който е стъпил монументът. При обикновено протичане на всички административни процедури, ремонтните действия могат да стартират при започване на лятото, а оптималният период за осъществяването е три години.  Най-важното, което би трябвало да бъде направено, е да се спре проникването на вода през компрометираните фугиращи смеси, запълващи пространството сред обособените каменни блокове. Те са към 8200 линейни метра и би трябвало да бъдат отстранени ръчно и сменени, изясни доктор Ангелов.
 
Относно вътрешността планът планува Паметникът на свободата да бъде върнат в неговия достоверен тип. Всички изолационни материали и типове мазилки, положени вътре, ще бъдат отстранени и ще се открие каменният строеж, който съгласно направените изследвания е от доста добре изпълнена каменна зидария. Подменени ще бъдат и подови настилки. Това, че интериорът ще бъде в естествения сив цвят на камъка, има отношение и към бъдещата непрекъсната експозиция, сподели още доктор Чавдар Ангелов. До момента няма създаден тематико-експозиционен проект, само че следва да стартира работа и по него. По думите му непрекъснатата експозиция няма да бъде доста огромна, а по нея ще се работи редом с ремонтните действия. Очаква се краят на ремонта да съвпадне с изработването ѝ.
 
Паметникът ще бъде напълно отначало окабелен, ще се подмени електрическата апаратура, ще бъдат реставрирани и двете стоманени порти, които водят към костницата от южната страна и към вътрешността на монумента от северния вход. Стъпалата към северния вход също ще бъдат сменени, като по плана там е планувано да се отлее стоманобетонен пиедестал със същата форма и облицовъчните камъни да бъдат върнати на местата си. За по-голяма сигурност ще бъде инсталиран и двустранен парапет.
 
Д-р Ангелов добави, че за костницата е планувано да бъде обезпечен достъп на хора в неравностойно състояние, само че поради параметрите на постройката няма по какъв начин това да бъде направени вътре. Любопитно е, че планът планува паметникът да не бъде отопляем както е в този момент. Идеята е по този метод да се реши казусът с влагата, която се образува при конденз, уточни доктор Чавдар Ангелов. Той означи, че това би подложило на риск движимите културни полезности, които ще бъдат експонирани и затова планът планува на всеки етаж да има климатизирани витрини, осигуряващи нужните параметри за експонатите. Паметникът на свободата ще бъде екипиран и с дизелов генератор, който да обезпечава непрекъснато зареждане при възможни спирания на електричеството, с цел да могат да се поддържат системите, гарантиращи безвредната му употреба.
 
" Друг любопитен миг е, че за пръв път монументът ще бъде екипиран с автоматизирана метеорологична станция. Данните от нея ще бъдат употребявани за управление на влажността на въздуха вътре. Така наречените бойници, които всички виждат, сега са затворени с дограми, а на практика това са вентилационните отвори на паметника. Сега те ще бъдат отворени, с цел да може циркулацията на въздуха да става по натурален метод и влагата да може да бъде извеждана. Когато планът бъде приключен и тази метеорологична станция проработи, е доста евентуално да забележим връх Шипка и в прогнозата за времето. Ще стартираме да събираме информация, която при предпочитание бихме могли да предаваме на метеорологичните служби и това ще бъде потребно в други посоки ”, разяснява още доктор Чавдар Ангелов.
 
Двете публични поръчки са на обща стойност към 14 милиона лв. без Данък добавена стойност, като в тази сума влизат и 20 % непредвидени разноски, които по време на самото осъществяване на плана може да се наложи да бъдат направени, изясни той. Има много незнайни, които произтичат от местоположението на паметника и комплицираната метереологична конюнктура. Ако няма нужда, тези средства няма да бъдат оползотворени и това ще бъде документирано по съответния ред, посочи доктор Ангелов. Максималният период за осъществяване на публичната поръчка е в границите на три календарни години, като претендентите имат свободата да дадат и по-малък период. " Това би трябвало да бъде разбирано на процедура като три летни сезона, в които свободно да се работи в безвредни условия ”, изясни той.
 
По думите на шефа на Национален природонаучен музей " Шипка – Бузлуджа ” последният ремонт в подобен размер е юридически преди към четири десетилетия. " Друго, което се надявам да можем да свършим, е да изработим и съгласуваме план за консервация и реституция на целия церемониален метод, който води към Паметника на свободата. Предстои работа и по план за ремонт на автомобилния метод, който след консервационно-реставрационните действия евентуално ще бъде дефинитивно злепоставен поради тежката техника ”, сподели още доктор Чавдар Ангелов.
 
По думите му ремонтните действия в региона на Паметника на свободата занапред предстоят. Това е развой, който ще отнеме години, само че упоритостта на Национален природонаучен музей " Шипка – Бузлуджа ” е дружно с Министерството на културата да се оправи с всички тези задания. " Паметникът на свободата е нещо, с което всички би трябвало да се гордеем и да знаем защо е повдигнат там на този свят връх. Това е един от най-знаковите паметници в страната и българската страна, в лицето на способените институции и органи, ще се погрижи за неговото положение ”, безапелационен е той.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР