Националният пандемичен план е ревизиран и предстои той да бъде

...
Националният пандемичен план е ревизиран и предстои той да бъде
Коментари Харесай

Проф. Сербезова: Не е нужно болниците да имат инфекциозни отделения, за да лекуват пациенти с COVID

Националният пандемичен проект е ревизиран и следва той да бъде прегледан от Министерски съвет. Това сподели пред bTV министърът на опазването на здравето в оставка проф. Асена Сербезова във връзка ограниченията, които ще бъдат взети по отношение на новата Коронавирус вълна.

„ На прага сме на нова вълна, въпреки че към момента сме надалеч от статистиките, които имахме в миналата. Заболеваемостта е към 103 на 100 000 души. Преструктурирането в лечебните заведение се прави при над 400 на 100 000 души “, сподели тя.

Министърът напомни, че всяка РЗИ може да предприеме независими ограничения, а от, че са длъжни да обезпечат лекуване на пациентите с ковид. „ Не е нужно да имат инфекциозни отделения, а просто би трябвало да имат обособени места и изолатори, в които да се лекуват тези пациенти. Заболяването протича по друг метод и не е в обсега единствено на една здравна компетентност. Могат да се лекуват в структури като кардиология, вътрешни заболявания, нервни заболявания, ендокринология, само че би трябвало да имат изолатори “, акцентира проф. Сербезова.

По думите й сега няма дефицит на кревати, а има дефицит на личен състав поради летния сезон.

Министърът добави, че когато дигитализацията обхване и лечебните заведения, няма да има повече разкарване на пациентите сред лечебните заведения, тъй като незабавно ще се вижда къде има свободни кревати.

Проф. Сербезова още веднъж моли в опазването на здравето да има надпартиен консенсус.

По мотив освободените шефове на УМБАЛСМ „ Пирогов “ проф. Иван Поромански и на УМБАЛ „ Св. Екатерина “ проф. Генчо Начев, министър Сербезова съобщи, че не се разясняват качествата им като експерти, а единствено като ръководещи лечебните заведения. По думите й би било редно да има мандатност на управлението на всяко едно болнично лечебно заведение.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР